Το βιβλίο Νευροανατομίας για τους φοιτητές της Ιατρικής σχολής Αθηνών έχει αρκετά σχεδιαγράμματα, είναι καλογραμμένο και δε χρειάζεται πολλές ειδικές γνώσεις για να γίνει κατανοητό από τον αναγνώστη.

 


 

 

 

 

Τι, δε γνωρίζετε τον H. P. Lovecraft...; Ούτε καν τον μεγάλο Cthulhu και τη μυθολογία του...; Καλά, πώς ζείτε τόσο καιρό;

 


 

 

 

  

Ο Ελιάντ (Mircea Eliade, 1907–1986) υπήρξε ένας από τους σοβαρότερους και εγκυρότερους μελετητές γύρω από το θέμα των πανανθρώπινων αρχετυπικών συμβολισμών. Εκδόσεις Αρσενίδης.

 


 

 

 

 

Ο Charles Fort (1874–1932), με το ανατρεπτικό μυαλό και τις μακρόχρονες έρευνες του, προσδιόρισε ουσιαστικά το χώρο που σήμερα ονομάζουμε «παραφυσικά φαινόμενα».

 


 

 

 

 

"Το βέλος του χρόνου" των εκδόσεων "Κάτοπτρο", αν και τυπικά αναφέρεται στις επιστημονικές γνώσεις γύρω από το φαινόμενο που ονομάζουμε «Χρόνο», συγκεντρώνει και αναλύει, με απλά και κατανοητά λόγια, τις σημαντικότερες εξελίξεις του τελευταίου αιώνα στον ευρύτερο χώρο της επιστήμης.

 


 

 

 

  

Άλλο ένα θαυμάσιο βιβλίο από τον Δ. Γρ. Καμπούρογλου. Βιβλιοπωλείο Δ. Ν. Καραβία, Ασκληπιού 35 Αθήνα.

 


 

 

 

  

Μία γοητευτική, περιεκτικότατη μελέτη του Κοσμά Δ. Τσολάκου για την ιστορία της Αθήνας και του ποταμού Ιλισσού. Εκδόσεις "Εντός".

 


 

 

 

 

Μία εξαιρετικά εμβριθής και ακριβής πραγματεία του 1879, από εκείνες που πλέον σπανίζουν στις μέρες μας. Αντίτυπο υπάρχει στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη.

 


 

 

 

 

Εντυπωσιακή σε πλούτο στοιχειών μελέτη σε σχέση με την υδροδότηση και τα υδραυλικάέργα της Αθήνας, από τα αρχαία χρόνια έως το 1828. Εκδόσεις "Ελεύθερη Σκέψις".

 


 

 

 

 

Το βιβλίο του φημισμένου και βραβευμένου νευροβιολόγου Michel Jouvet αποτελεί μία εμπεριστατωμένη και σεμνή καταγραφή των γνώσεων, αλλά και της άγνοιας μας, σε σχέση με τους μηχανισμούς του ονείρου. Εκδόσεις "Κάτοπτρο".

 


 

 

 

 

Μία σύντομη αλλά περιεκτική πραγματεία σε σχέση με το βιολογικό υπόστρωμα των αυτορρυθμιστικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού. Ιατρικές εκδόσεις "ΒΗΤΑ".

 


  

 

 

 

Ο Ιωάννης Τραυλός (1908–1985), αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος, είχε λάβει μέρος σε πλήθος αρχαιολογικών ανασκαφών, μεταξύ των οποίων και εκείνη της αρχαίας Αγοράς της Αθήνας. Με βάση δικά του σχέδια έγινε η αναστύλωση της Στοάς του Αττάλου, ενώ είχε συντάξει και δεκάδες άλλα σχέδια, αρχαιολογικούς χάρτες και μελέτες. Το βιβλίο του "Πολεοδομική Εξέλιξης των Αθηνών" εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1960. Επανέκδοση του 2005 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Καπόν".

 


  

 

 

 

Ο Κώστας Μπίρης (1899–1980) υπήρξε διάσημος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, αλλά και μελετητής της νεότερης ιστορίας, ιδιαίτερα της πόλης των Αθηνών. Συνέγραψε περί τα 20 βιβλία και μελέτες, καθώς και πολλές εκατοντάδες άρθρα. Το βιβλίο του "Αι Αθήναι: Από του 19ου εις τον 20ο αιώνα" εκδόθηκε το 1966, περιέχοντας πλήθος σπάνιων φωτογραφιών και δυσεύρετων πληροφοριών. Επανέκδοση του 2005 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Μέλισσα".

 


  

 

 

 

Το βιβλίο "Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία" των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη αποτελεί έναν καλοοργανωμένο, αναλυτικό, πληροφοριακό οδηγό, και παράλληλα μία συνοπτική εγκυκλοπαίδεια για την αρχαία και νεότερη ιστορία της Αθήνας. "Εστία", πρώτη έκδοση: 2012.

 


  

 

 

 

Το βιβλίο "Το Νόημα του Χώρου: Η Εποχή και ο Τόπος" αντιστοιχεί στον πρώτο τόμο της εξάτομης πραγματείας του Γαλλο–Ελβετού αρχιτέκτονα και καθηγητή Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιου του Στρασβούργου, Pierre Pelegrino. Είναι γραμμένο σε δύσκολη γλώσσα, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δυσνόητο, ωστόσο προσφέρει εμβάθυνση σε θέματα που προσεγγίζονται δύσκολα. Εκδόσεις "τυπωθήτω".