Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

 

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 

 

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

«Οι περιφερειακές μονάδες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, καθίστανται συνυπεύθυνοι για την προστασία των σπηλαίων (...), απαγορεύοντας στο εξής κάθε είδους επέμβαση, εξερεύνηση, εκμετάλλευση (...) Τα σπήλαια θεωρούνται παράλληλα ως αναπόσπαστο τμήμα και της αρχαιολογικής κληρονομιάς, κατά συνέπεια, κάθε είδους εύρημα ή αντικείμενο και κάθε ίχνος ανθρώπινης ύπαρξης (εργαλεία, οστά, κλπ.) που προέρχεται από σπήλαια, θεωρούνται αρχαιολογικά αντικείμενα». (ΤΑ ΝΕΑ, απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Μ. Μερκούρη, που απευθύνεται προς τις νομαρχίες με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, 1 Ιουλίου 1983)[34]

 

Αυτοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι! Η Αεροπορία πηγαίνει ανενόχλητη σε αρχαιολογικό χώρο για να τον αντιμετωπίσει με εκρηκτικά ως εκβραχισμό βραχώδους εδάφους![35] Και μετά την καταστροφή οποιοσδήποτε εισέλθει στη Σπηλιά είναι παράνομος. Βέβαια, ως συνήθως, ο νόμος δεν εφαρμόζεται παρά μόνον επιλεκτικά, όμως τυπικά χρειάζεσαι άδεια για να μπεις σε οποιοδήποτε σπήλαιο, γνωστό ή άγνωστο.

 

«...στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχει ειδική πτέρυγα με ευρήματα της Σπηλιάς...» (Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 71)

 

Δεν ξέρω να υπάρχει πτέρυγα Σπηλιάς στο Μουσείο, παρά μόνο οι δύο ανάγλυφες αναθηματικές πλάκες που βρέθηκαν το 1952 στο μικρό κατεστραμμένο σπήλαιο του Νυμφαίου (είναι εξαιρετικής τέχνης, χρονολογήθηκαν στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., και μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες τους εδώ και εδώ), δηλαδή σε ευθεία γραμμή 370 μ. ΒΑ της Σπηλιάς (στην είσοδο του Λ7, κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ). Όμως, όπως θα δούμε, θα μπορούσε να υπάρχει τέτοια πτέρυγα.

Μου είναι άγνωστο αν είχαν γίνει ανασκαφές πριν από τα έργα. Μετά όμως, ως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν ποτέ. Οι περισσότερες είχαν σκοπό να βρεθούν κρυφά περάσματα προς το θρυλούμενο δίκτυο στοών. 'Αλλες στόχευαν σε ανακάλυψη θησαυρών,[36] και οι λιγότερες ήταν πιθανώς αρχαιολογικού (διάβαζε: αρχαιόσυλου) ενδιαφέροντος.[37] Θα τις μνημονεύσουμε, γιατί και αυτές έχουν συνεισφέρει στο πλήθος των αναπάντητων ερωτημάτων, ακόμη και για εκείνους που δε βλέπουν τίποτε άλλο ανεξήγητο στην υπόθεση της Σπηλιάς (βλ. Τα Μυστήρια της Πεντέλης, σ. 187, 189).

Ένα σημείο που αποκαλύφθηκε αρκετά το 1990 (1), βρίσκεται στο βόρειο τοίχωμα της Σπηλιάς. Είναι το άνοιγμα με τις σταλακτιτικές βελόνες ~21 μέτρα μετά την είσοδο αριστερά. Εγκαταλείφθηκε γρήγορα, επειδή το νερό είχε συγκολλήσει και τις πέτρες που είχαν γεμίσει την εσοχή. Επίσης, διακρίνονταν κολλημένα κεραμικά θραύσματα και κόκαλα.

 

Αριστερά, πριν και μετά το ξεμπάζωμα. Δεξιά, ορισμένα από τα όστρακα (βλ. τα ίδια στην παλιά φωτο). Δείτε το σημειούμενο με το βέλος και στην ένθετη κάτω δεξιά. Πρόκειται για τμήμα λυχναριού όμοιο (όπως διαπίστωσα στη συνέχεια) με αρκετά λυχνάρια που βρέθηκαν σε άλλες θέσεις, συγκεκριμένα στην ανασκαφή (2) και στην ανασκαφή (7).

Ακολούθησε η μεγάλη εκσκαφή ~36 μέτρα από την είσοδο της Σπηλιάς (2). Η απόφαση γι' αυτό το σημείο προφανώς πάρθηκε αφού παρατηρήθηκε ότι το τοίχωμα είχε υποστεί αδρή κατεργασία με βαρύ εργαλείο (πικούνι), και τα ίχνη συνεχίζονταν και κάτω από το σημερινό επίπεδο του εδάφους, το οποίο σημειωτέον είναι ~2,5 μέτρα χαμηλότερα από το προ του 1977 επίπεδο, λόγω των έργων.[38] Επομένως η λάξευση έγινε πριν η εντός  του σπηλαίου λατύπη φθάσει στο μέγιστο ύψος της.

Πιθανώς, είχαν αποσπάσει μάρμαρο. Όμως, τα ίχνη των πληγμάτων δεν ακολουθούν αράδες αλλά είναι διάσπαρτα, όπως θα ήταν αν απλώς ήθελαν να ομαλύνουν το τοίχωμα.

 

Αριστερά, το σημείο της ανασκαφής 2. Τα βέλη δείχνουν τη διαφορά χρωματισμού που ορίζει το ύψος της λατύπης προ των έργων του 1977. (Σε πρώτο πλάνο τα πλέγματα που περίσσεψαν από τον τοίχο αντιστήριξης ναϋδρίων και υδατοδεξαμενών. Επίσης, διακρίνονται σωληνωτά στελέχη του γεωτρύπανου που άνοιγε τις οπές των αγκυρώσεων). Δεξιά, το ίδιο σημείο όπως έχει σήμερα.

Όσα ευρήματα υπήρχαν προ των έργων της Αεροπορίας, πάνω δηλαδή ή μέσα στη σταλαγμιτική κρούστα, μπορούσαν να χρονολογηθούν από το τέλος της ρωμαϊκής εποχής (που το λατομείο σταμάτησε) και μετά.

 

«Όταν άρχισαν  οι εργασίες  του στρατού, (...) κάποιο ανώνυμο τηλεφώνημα  στην εφορία κλασικών αρχαιοτήτων ανέφερε την ύπαρξη οστράκων. Η περιοχή όμως είχε κηρυχθεί σαν απαγορευμένη ζώνη». (Χ. Δεληγεώργη, Ιστορία, θρύλοι και  παραδόσεις  του Πεντελικού βουνού, σ. 87)

 

Όποιος τηλεφώνησε είχε δίκιο, διότι όπως έσκαβαν την αρχαία λατύπη για να κατασκευάσουν τη ράμπα που οδηγεί στον πυθμένα, αποκάλυπταν διαδοχικές στρώσεις, πάνω σε ορισμένες εκ των οποίων σίγουρα υπήρχαν πρόχειρες εγκαταστάσεις κατά μήκος του βορειοδυτικού τοιχώματος. Λέω, πρόχειρες, γιατί το μπάζωμα κατά τις τελευταίες φάσεις του λατομείου πρέπει να ήταν σε συνεχή εξέλιξη, με αποτέλεσμα να καλύπτονται τυχόν κατασκευές και να επανεγκαθίστανται στο νέο επίπεδο.

Μ' αυτή τη λογική, όσο βάθαινε η δεύτερη ανασκαφή τόσο οι πιθανότητες για ανεύρεση ερειπίων ήταν μεγαλύτερες. Σκέφτηκα ότι το σπήλαιο, είτε είχαν γίνει εκτεταμένες εξορύξεις στο εσωτερικό του είτε όχι, ήταν ιδανικό για κατάλυμα των λατόμων, και μάλιστα στο σημείο αυτό που είναι αρκετά μακριά από την είσοδο ώστε να μην επηρεάζεται πολύ από τις διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας, αλλά σε τέτοια θέση ώστε να φωτίζεται επαρκώς από το φως της ημέρας.

Και πέτυχα διάνα! Όταν προχώρησαν σε βάθος μόλις ενός μέτρου κάτω από την επιφάνεια της ράμπας, συνάντησαν δάπεδο από πατημένο χώμα και χοντρές πήλινες πλάκες.[39]

Τα βέλη δείχνουν την τομή του δαπέδου. Η οριζόντια στρώση είναι εμφανής, σε αντίθεση με τα υπερκείμενα θραύσματα πλακών που απλώς περιέχονταν στα μπάζα.

Βρήκα κομμάτια υγρού πηλού και διάφορα εργαλεία από κατεργασμένα οστά: σουβλί, λάμα, πόντα. Θραύσματα χρηστικών αγγείων αμέτρητα, πολλά σιδερένια καρφιά, μερικές ακονόπετρες και ίχνη φωτιάς.

       

Στην πρώτη φωτο, μερικά κοκάλινα εργαλεία (το κέλυφος του σαλιγκαριού βρέθηκε εκεί και το έβαλα ως συγκριτικό μεγέθους). Δεύτερη και τρίτη φωτο, διάφορα όστρακα. Στην τέταρτη, καρφιά (προσέξτε το χάλκινο, πάνω σειρά, τρίτο από δεξιά), και στην πέμπτη φωτο, ένα από τα ακόνια (το χρησιμοποίησα και αποδείχτηκε εξαιρετικής ποιότητας).

Κατέληξα στο συμπέρασμα πως ήταν εργαστήριο αγγειοπλάστη, διότι εκτός από τα προαναφερθέντα ευρήματα εντόπισα και τμήμα διαμορφωμένου πήλινου σκεύους που ήταν άψητο.[40]

 

Το άψητο είναι κάτω αριστερά. Η οδόντωση στο διπλανό του προέρχεται από σταλακτιτικό υλικό. Πάνω δεξιά το όστρακο φέρει εγχάρακτη διακόσμηση.

Στην προσπάθειά μου να διασώσω πρόχειρα κάποια από τα προϊόντα της ανασκαφής (κυρίως οστά και όστρακα), τα έριχνα μέσα στον 'Αγιο Νικόλαο, στο χώρο που υπάρχει κάτω από το δάπεδο, όπως μπαίνουμε δεξιά (χωνευτήρι). Διαπιστώνοντας ότι σύντομα εξαφανίζονταν, τα μεταγενέστερα ευρήματα τα έκρυψα σε άλλες θέσεις. Όμως κι εκεί με την πάροδο του χρόνου βρέθηκαν τα περισσότερα − και φυσικά πάρθηκαν.

Ορισμένα ίσως διασκορπίστηκαν. Δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό το θραύσμα (κεραμικά "λουκάνικα", ίσως λαβή), όμως το είχα καταγράψει εντός της ανασκαφής στις 2/1/95 και το ξαναβρήκα τώρα (!) ύστερα από 13,5 χρόνια  (30/6/08) στο βάθος της Σπηλιάς.

 Διευρύνοντας το σκάμμα προς νοτιοδυτικά, αποκάλυψαν ισχυρό τοίχο από καλή ξερολιθιά, κάθετο προς το τοίχωμα. Κατά τη φάση αυτή βρήκα χάλκινο μικρό κρίκο, και χάλκινο διπλό σύρμα με το οποίο είχαν δέσει κάτι σε κλειστό βρόχο. Ανάμεσα στις στροφές του σύρματος υπήρχαν ίχνη υφάσματος.

Όταν όμως, βάθυναν τόσο, ώστε βρέθηκαν κάτω από τα θεμέλια του τοίχου, τον κατεδάφισαν γιατί υπήρχε άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης. Είχε ήδη κάνει μια μικρή κοιλιά από την πίεση του μπαζώματος, προφανώς από τότε που θάφτηκε, και είχε χτιστεί πάνω σε ισοπεδωμένο χώμα, το οποίο κάλυπτε προγενέστερο μπάζωμα από ακανόνιστα ριγμένες πέτρες.

Αριστερά, η ξερολιθιά μόλις αποκαλυμμένη. Δεξιά, ό,τι απέμεινε (η βάση της).

Προς μεγάλη μου έκπληξη, πρόλαβα να βρω μέσα σε διάκενα της ξερολιθιάς (δηλαδή in situ) ένα ωραίο λυχνάρι με σφραγίδα του τεχνίτη ένα καλλιτεχνικό Α (μάλλον της πρώιμης ρωμαϊκής εποχής), και ένα φιαλίδιο με ψηλό λαιμό, από πράσινο γυαλί![41] Ακόμη κι αν το μπάζωμα έγινε με ταχείς ρυθμούς, η ηλικία των νεότερων ευρημάτων δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 20 ή 19 αιώνων.

   

Αριστερά, οστέινα εργαλεία, το φιαλίδιο, το στριμμένο σύρμα, ο δακτύλιος, το λυχνάρι. Δεξιά, λυχνάρια πιθανώς παλαιότερα, δηλαδή της ελληνιστικής εποχής (και το ρωμαϊκό της προηγούμενης φωτο ανάποδα για να φανεί η σφραγίδα), γυάλινα θραύσματα, κατεργασμένα δόντια, σιδερένια εργαλεία και καρφιά.(Μπορείτε να αναγνωρίσετε αρκετά από τα εικονιζόμενα αγγεία στους αναρτημένους κατατοπιστικούς πίνακες που συνοδεύουν την αποκαλυμμένη κοίτη του Ηριδανού στο σταθμό Μοναστηράκι).

Συνέχισαν στο κατώτερο στρώμα λατύπης, ακολουθώντας πάντα το τοίχωμα της Σπηλιάς και σύντομα βρέθηκαν να το έχουν ως οροφή, λόγω αλλαγής της κλίσης του. Μου έκανε εντύπωση ότι συνέχισα να βρίσκω καρφιά, καθώς και άλλα σιδερένια αντικείμενα, που δεν αναγνώρισα λόγω της φθοράς που είχαν υποστεί στο υγρό περιβάλλον. Πιθανώς τα καρφιά να ανήκαν σε ξυλοκατασκευή αποσυνθεμένη πια.

    

Αριστερά, διάφορα σιδερένια ευρήματα (το δεξιότερο ίσως είναι μαχαιρίδιο). Στη μέση, σφαιρική γάστρα αγγείου. Δεξιά, άθικτο αγγείο (υπήρξαν κι άλλα, όμως δεν μπόρεσα να τα φωτογραφίσω, όπως στις 19/12/96 ένα ακέραιο λυχνάρι με σφραγίδα Α αλλά διαφορετικού σχεδίου και με έκτυπο διάκοσμο 2 σειρές μεγάλα και μικρά άνθη).

Κάτω από την εγκατάσταση του αγγειοπλάστη, σε βάθος ~4 μέτρων, υπήρχαν ίχνη πρόχειρου παλαιότερου καταλύματος (υπολείμματα φωτιάς, οστά ζώων, λυχνάρια άλλου κατασκευαστή (αυτά που μάλλον είναι της ελληνιστικής εποχής) και τμήματα μεγάλων αγγείων συγκολλημένα με σταλαγμιτικό υλικό). Μισό μέτρο από κάτω τους, βρήκα σφαιροειδές κύπελλο με μικρό άνοιγμα και όρθια χείλη· γύρω του κυματοειδές χάραγμα με έλικες και ίχνη χρώματος. Ακέραιο, εκτός από δύο μικρές τρύπες (εικονίζεται στη φωτο με το φιαλίδιο). Εκεί σταμάτησαν την ανασκαφή, αφού πρέπει να έφτασαν στον πυθμένα της Σπηλιάς ως είχε κατά την ανακάλυψή της, τουλάχιστον στο σημείο εκείνο.[42] (Εκεί ήταν όγκοι και λίθοι ακανόνιστα πεσμένοι, με κενά μεταξύ τους, αλλά συγκολλημένοι στέρεα με σταλαγμιτικό υλικό. Τώρα δε διακρίνονται, γιατί καλύφτηκαν από πέτρες που έριξαν διάφοροι στο πέρασμα των χρόνων).[43]

Αν και τα πρώτα σκαψίματα είχαν γίνει από το 1990, η εντατική ανασκαφή διενεργήθηκε από τα τέλη του 1994 ως τα τέλη του 1996.[44] Πρέπει να έδρασαν διαφορετικές ομάδες, γιατί οι μεν προχωρούσαν γκρεμίζοντας τοίχους και συντρίβοντας αγγεία, ενώ άλλοι έπαιρναν τα καλύτερα ευρήματα (εννοείται όσα δεν έκρυβα), όπως τα συγκολλημένα τμήματα μεγάλων αγγείων σε δυσπρόσιτο διάκενο, που τα είχαν προσπεράσει οι πρώτοι κατευθυνόμενοι αλλού, αλλά τα πήραν οι δεύτεροι τον Απρίλιο του 1995. Προσθέστε κι εμένα που σκάλιζα τα μπάζα τους και διαχώριζα τα ευρήματα.

   

Αριστερά, ενδιάμεση φάση της ανασκαφής. Στη μέση, το βαθύτερο σημείο, όπου ο άνθρωπος στέκεται σχεδόν όρθιος κάτω από την προεξοχή του τοιχώματος της προηγούμενης φωτο. Δεξιά, αρκετά χρόνια αργότερα.

Είπαμε πως έκρυβα τα μεν σχετικά ακέραια, τα θραύσματα όμως; Μα, τα έριχνα στην από πάνω εσοχή του τοιχώματος, ώστε να καταστεί πασιφανές ότι γίνεται ανασκαφή που αποδίδει αρχαία όστρακα. Δε θα ήταν παράλογο να το έχουν κάνει οι λαθρανασκαφείς;

Τα όστρακα αυτά είναι λιγότερα από τα μισά, αφού η ανασκαφή συνεχίστηκε εντατικά επί 1 ακόμη χρόνο.

φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε πρώτα στην ιστοσελίδα Η Σπηλιά

https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI3TEXT.htm#1)

Βλ. και μεταγενέστερη φωτογραφία του Ε. Ζήση (Τα Μυστήρια της Πεντέλης, σ. 190)

Τώρα, το πώς δούλεψαν επί δύο χρόνια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί είναι αξιοπρόσεκτο αλλά όχι οπωσδήποτε μυστηριώδες.[45] Πρώτον, ούτε εμένα θυμάμαι να με είδε κανείς να ασχολούμαι με τα προϊόντα τους. Δεύτερον, μπορεί κάλλιστα να έγιναν αντιληπτοί από πολλούς, που όμως δε θέλησαν να το ανακοινώσουν πουθενά.[46]

Πάντως, στις 6/4/04 παρέδωσα στη Λίνα Κορμαζοπούλου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ, ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα. Τα είχα διασώσει συσκευασμένα μακριά από τη Σπηλιά, και όσες φορές ανέφερα την ύπαρξή τους σε αρχαιολόγους πλην κατανόησης και συμπαράστασης δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον, ούτε καν από απλή περιέργεια. Βέβαια, είχαν κάποιο δίκιο: γι' αυτούς τα ταπεινά ευρήματα της Σπηλιάς δε σημαίνουν τίποτε το ιδιαίτερο, αφού έχουν μπουχτίσει από αμέτρητα καλλιτεχνήματα που είναι σπαρμένα σε όλη την Ελλάδα. Αλλ' αυτή τη φορά έχοντας βρεθεί πάλι στη Σπηλιά με αρχαιολόγους, [47] επέμεινα και κατάφερα να της τα "φορτώσω", ελπίζοντας να φυλαχτούν κάπου ώστε να τα μελετήσει κάποιος ενδιαφερόμενος ειδικός στο μέλλον.

Παρότι ο Ζήσης δίνει βαρύτητα στις παράνομες ανασκαφές,

 

«κατά την αντίληψή μου, οι παράνομες αυτές ενέργειες συνθέτουν ένα δυσεξήγητο αίνιγμα που οι προηγούμενοι ερευνητές αγνόησαν...» (τις παρουσιάζει στις σ. 187-9, Τα Μυστήρια της Πεντέλης)

 

οι εικασίες του δεν είναι εύστοχες:

 

«...αριστερά της βορειοδυτικής εκσκαφής είναι ολοφάνερη η ύπαρξη πλείστων κομματιασμένων πήλινων δοχείων, αγνώστου προελεύσεως και χρόνου κατασκευής (από την τεχνοτροπία τους πάντως, κρίνεται εξαιρετικώς απίθανη η αναγωγή τους σε αρχαιοελληνικούς χρόνους) (...) συντρίφτηκαν από τους δράστες, που προφανώς ευελπιστούσαν στην ανακάλυψη κάποιου πολύτιμου περιεχομένου». (αυ. σ. 187)

 

Ανέφερα ήδη για την τεκμηρίωση της χρονολόγησής τους, όσο και για το πώς συγκεντρώθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο. Όμως όσα αγγεία έσπασαν, αυτό συνέβη μόνο ως παρενέργεια της εκσκαφής, επειδή βασικός σκοπός ήταν προφανώς η ανακάλυψη κάποιου περάσματος. Αλλιώς, δε θα εύρισκα τόσο εύκολα τα αγγεία που δεν είχαν σπάσει, καθώς βρίσκονταν σε προφυλαγμένα από τη σκαπάνη σημεία.

Το να λαθέψει κάποιος μη ειδικός δεν είναι σπουδαίο.[48] Σε περίπτωση που μεταφέρει τη γνώμη κάποιου ειδικού, σας πληροφορώ ότι για την ίδια υπόθεση η πρόχειρη εκτίμηση εμπειρότατου αρχαιολόγου ήταν ακόμη πιο εσφαλμένη: χαρακτήρισε τα όστρακα νεολιθικά (δηλαδή, μερικές χιλιάδες χρόνια λάθος), και την ανασκαφή πρόσφατη (μερικών ημερών, ενώ είχαν ήδη συμπληρωθεί 5 χρόνια από την ολοκλήρωσή της).[49] Αυτά δεν τα είπε ξεκάρφωτα, στηρίχτηκε σε ό,τι έβλεπε, απλώς εγώ συνέβαινε να γνωρίζω πως δεν ήταν έτσι. Θέλω να πω ότι η ερμηνεία των ευρημάτων και η τεκμηρίωσή της είναι ζήτημα επισφαλές και εξαρτάται από πλήθος παραγόντων.

Από το φθινόπωρο του 1995 ως τον Μάιο 1996 έγιναν κάποιες εργασίες με διαφορετική τεχνική (6), αφού μετά τον πρόχειρο καθαρισμό των μπάζων που είχαν πέσει από τα έργα ακολούθησε εκβραχισμός με θραύση των υποκειμένων πετρωμάτων [50] δια της μεθόδου φωτιάς - νερού: θερμαίνουμε το βράχο και μετά τον ψύχουμε ρίχνοντάς του νερό. Η γρήγορη ψύξη συστέλλει απότομα την επιφανειακή μάζα που στην κίνησή της αυτή αποσπάται από τη βαθύτερη μάζα. Έτσι δημιουργήθηκε στενό άνοιγμα κάτω από τεράστια "φέτα" που κάποτε αποκολλήθηκε από την οροφή της Σπηλιάς. Βρίσκεται στο επίπεδο αμέσως κάτω από εκείνο της βάσης των τσιμεντένιων βαθμίδων.

   

Αριστερά, ενδιάμεση φάση της εκσκαφής. Στη μέση, το πιο προχωρημένο στάδιο. Μέσα σε κύκλο σημείο για την ταυτοποίηση. Τα κόκκινα βέλη δείχνουν  σημάδια στο βράχο, που πρώτα πρόσεξα στη φωτογραφία. 'Αγνωστο αν έγιναν από τους εργάτες το 1977 ή κατά τον μεταγενέστερο εκβραχισμό. Το κίτρινο βέλος δείχνει το άνοιγμα, το εσωτερικό του οποίου βλέπουμε στην τρίτη φωτο (με τα παντού απαραίτητα σκουπίδια, βέβαια).

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 

[34] Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών αρ. 24593/ΙΙ08/23.6.1983 «Προστασία σπηλαίων» (ΦΕΚ 398/Β΄), βλ. και Προεδρικό διάταγμα 941/1977 «Περί Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών» (ΦΕΚ 320/Α΄/17.10.1977), όπως και Νόμο 2557/1997 «Θεσμοί, μέτρα και δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης» (ΦΕΚ 271/Α΄/24.12.1997).

[35] Έτσι έγραφε η άδεια μεταφοράς και χρήσης εκρηκτικών υλών, την οποία είχε χορηγήσει στον Σαραντόπουλο συμφώνως τω νόμω το οικείον αστυνομικόν τμήμα (της Παλαιάς Πεντέλης, δηλαδή).

Εδώ ταινία από τη συσκευασία εκρηκτικών (χρησιμοποιήθηκαν τον Ιανουάριο 1983 στις κατά τα σχέδια «εκσκαφές ΙΙΙα»), που παρέμεινε επιτόπου και βρέθηκε ύστερα από σχεδόν 31 χρόνια!

[36] Φυσικά, ο ζητούμενος "θησαυρός" ήταν του Νταβέλη.

[37] Τις μεγαλύτερες "ανασκαφές" στην Πεντέλη τις έκαναν οι λατόμοι που έπρεπε να μετακινήσουν τους σωρούς της αρχαίας λατύπης, ώστε να βρουν το υποκείμενο πέτρωμα. Κατά τις εργασίες αυτές πολλά βρέθηκαν, ιδίως ημίεργα, αλλά και σπουδαία ανάγλυφα όπως του Νυμφαίου (βλ. λεπτομέρειες: Τάσου Πετούρη, Πεντέλη: το ιερό όρος της Αθηνάς, σ. 55, και Ιστορία, θρύλοι και παραδόσεις του Πεντελικού βουνού, σ. 82, ή

http://www.penteli.gr/arx.htm#nimfaio και https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI5caddendum.htm).

Είναι θαύμα που τα ανάγλυφα του Νυμφαίου διασώθηκαν και βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αφού πάγια τακτική (ώστε να μην έχουν καθυστερήσεις ή και παύσεις εργασιών) ήταν η άμεση καταστροφή κάθε ευρήματος. Εκτός από τις αναφορές νταμαρτζήδων ότι στο λατομείο Μπάνου (λ12 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ) έβρισκαν συχνά κιονίσκους, υπήρξαν μαρτυρίες ότι και στο λατομείο Πολυχρονίου (το λ3 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ) έβρισκαν πολλές λεκάνες (είναι βέβαιο πως ανάλογα ευρήματα υπήρξαν σε όλες τις αποθέσεις λατύπης). Αλλά, κατά πληροφορία του Δ. Ρήγα, βρέθηκε και αξιόλογο άγαλμα που έθαψαν στη σαβούρα του λατομείου Π. Ρήγα στη ράχη του βουνού (~200μ. ΝΑ από το διάσελο που είναι ΝΑ της κορυφής).

Διάφορα ημίεργα.

 

Αριστερά, γούρνες. Δεξιά, τα κιονόκρανα μάλλον προορίζονταν για κάποια εκκλησία.

     

Ορισμένα "παρακατιανά" απομεινάρια διαφόρων εποχών.

Το εικονιζόμενο ήταν μέσα σε αρχαία λατύπη

Γέρος, που ερχόταν στη Σπηλιά από Κηφισιά πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μου είπε το 1998 ότι σύμφωνα με διαδόσεις μεγάλος λατόμος που πλούτισε ξαφνικά είχε βρει κάποιο θησαυρό. Το 2004 άλλος από τους μεγάλους λατόμους μού διευκρίνισε πως ο θησαυρός ήταν μαρμάρινο σύμπλεγμα γουρούνας και γουρουνόπουλων! Οπότε, το θέμα γίνεται λαογραφικό, και, φυσικά, στην υπόλοιπη Ελλάδα η γουρούνα είναι χρυσή! (Περί του περίεργου αυτού θέματος βλ. Θ. Βέμπου, Οι πύλες του αλλόκοσμου, σ. 158-60, 163-7, Μυστική Ελλάδα, Φεβρ. 2006, τ. 18, σ. 6, Τάσου Πετούρη, Πεντέλη, το ιερό όρος της Αθηνάς, σ. 208, βλ. και Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 298 για τις Υάδες = γουρουνόπουλα)

[38] Αυτό αποδεικνύεται και από το ύψος που βρίσκονται συγκολλημένες μικρές πέτρες σήμερα, πάνω στο τοίχωμα της Σπηλιάς, οι οποίες έτυχε κατά τα έργα να μην αποκολληθούν. Επίσης, από τις γραπτές επιγραφές επισκεπτών νεότερης εποχής, που σήμερα βρίσκονται σε απρόσιτο ύψος πάνω από την περιοχή του ορύγματος.

[39] Κάτι παρόμοιο φαίνεται στην τομή κάτω από τη βάση των τσιμεντένιων βαθμίδων.

Πάνω και κάτω από τα σωριασμένα θραύσματα πλακών υπάρχουν οριζόντιες στρώσεις από στάχτη και χώμα. Αυτό πιθανώς δηλώνει μακρόχρονη εγκατάσταση, τα απορρίμματα της οποίας ανύψωναν το δάπεδο σε διαδοχικές στρώσεις.

[40] Να επισημάνω όμως ότι δεν το βρήκα μέσα στο όρυγμα ούτε στα μπάζα που προέρχονταν από αυτό, αλλά πεταμένο στο από κάτω επίπεδο της Σπηλιάς. Αν και η προέλευσή του φαίνεται αναμφισβήτητη, αναγκαστικά κρατώ μικρή επιφύλαξη.

[41] Ήδη είχα βρει σε ανώτερο στρώμα της αυτής θέσης (2) τμήμα λυχναριού με την ίδια σφραγίδα (και δύο πάτους από γυάλινα σκεύη, εκ των οποίων εδώ απεικονίζεται ο ένας). Οι σφραγίδες χαρακτηρίζουν τα εργαστήρια της ρωμαϊκής εποχής και είναι ασφαλές μέσον χρονολόγησης.

Να το τμήμα λυχναριού (το ξαναβρήκα απρόσμενα εκεί όπου το είχα κρύψει πριν από 15 χρόνια, ενώ βέβαια έψαχνα κάτι άλλο έχοντάς το ξεχάσει). Μαζί του ήταν κομμάτια μάλλον ενός μαγειρικού σκεύους (εδώ βλέπουμε τις λαβές του) κι ένα καρφί σε πολύ καλή κατάσταση. (Αν απορείτε για τη χαρακτηριστική απόχρωση της φωτο −μετριασμένη γενναία στο Photoshop−, κοιτάξτε την ημερομηνία: ήδη ο καπνός της "μητέρας όλων των πυρκαγιών" έχει καλύψει την Πεντέλη. Για παλαιότερες μεγάλες πυρκαγιές βλ. http://nikitidis.blogspot.gr/2009_10_01_archive.html).

[προσθήκη] Τα ανάλογα ευρήματα στο Νυμφαίο συμφωνούν: «Τα περίπου τριάντα λυχνάρια που βρέθηκαν εδώ χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα π.Χ. έως τον πρώτο αιώνα μ.Χ.» (Jennifer Lynn Larson, Greek nymphs: myth, cult, lore, p. 246). Επομένως, τα δύο σπήλαια των αρχαίων λατομείων ανακαλύφθηκαν πάνω-κάτω στην ίδια χρονική περίοδο. Και όταν έγινε το μπάζωμα της Σπηλιάς, θάφτηκε και το Νυμφαίο.

Όμως, η πινακίδα που τοποθέτησε το 2012 στο Νυμφαίο η αρμόδια εφορεία διαφωνεί. Γιατί σύμφωνα με τα πήλινα ευρήματα του 1952 (26 λυχνάρια και 4 ειδώλια) και του 1975 (4 λυχνάρια και 1 ειδώλιο) η χρήση του άντρου χρονολογήθηκε από το δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ. ως το 2ο αι. μ.Χ. (βλ.

Αρχαιολογική εφημερίς 1979, Η Σπηλιά των Νυμφών της Πεντέλης, σ. 62)

[42] Οπότε, το «απαγορευτική για την κατοίκησή του [του σπηλαίου] ήταν η γεωλογική του αστάθεια» στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ (http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=9843), μάλλον είναι υπερβολική άποψη, και μόνο ως σπόντα για την επιλογή του χώρου από το ΥΠΕΘΑ στέκεται.

[43] Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το «πλατύστενο κατηφορικό χάσμα» που αναφέρει ο Μ. Κορρές (βλ. Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα, σ. 84-5, σχ. 14, αρ. 28, και σ. 91) στη θέση αυτή σαφώς δεν υπήρξε ποτέ. (Έχω αμφιβολίες και για εκατέρωθεν. Οι μόνες θέσεις που θυμίζουν σήμερα την περιγραφή του είναι μία δεξιά της βάσης του μεγάλου σταλαγμιτικού όγκου της εισόδου (αποκαλύφθηκε επίσης με εκσκαφή), και η άλλη ακριβώς μετά την είσοδο για τη "λίμνη").

Μανόλη Κορρέ, σχ. 14: οριζόντια τομή των λατομείων Λ1 και Λ2. 

[44] 'Αλλο ένα παράδοξο: έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι το τεράστιο σκάμμα έγινε, αν όχι κυριολεκτικά σε μια, οπωσδήποτε μέσα σε λίγες νύχτες!

(βλ. και https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI2caddendum.htm#partc)

Για την ακρίβεια, έχω 170 σημειώσεις για την πρόοδο της εκσκαφής (περίοδος 1994 - 96), ερανισμένες από 338 επισκέψεις (!) και 9 σημειώσεις από το 1990. Η γενική εσφαλμένη εντύπωση επαναφέρει το θέμα περί ταχέων αλλαγών του τοπίου κ.λπ. Δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα· αυτό που συμβαίνει είναι η αδυναμία των ανθρώπων να συνειδητοποιήσουν αυτά που βλέπουν τα μάτια τους ή να τα ερμηνεύσουν επιτυχώς. Απόδειξη (τουλάχιστον όσον αφορά τις ανασκαφές) είναι μια άλλη νεότερη −και εμφανέστατη− εκσκαφή, την οποία παρακολουθώ από τον Νοέμβριο 2005 περιμένοντας το πότε θα γίνει αντιληπτή και θα ανακοινωθεί ως επίσης διενεργηθείσα σε μια νύχτα.

[προσθήκη - 11/8/12] Έξι χρόνια μετά, δηλαδή το 2011, ο υπό το ψευδώνυμο Ορεσίβιος παρατήρησε την ανασκαφή. Στο βιβλίο του Πεντέλη - Από την ανάδυση της Αιγαίας γης έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, που υπάρχει αναρτημένο εδώ, (σ. 190, Ευρήματα από το μπαζωμένο πέρασμα Α΄), μπορείτε να δείτε και τι βρήκε εκεί.

[45] Δύο χρόνια δεν είναι τίποτε· υπάρχουν άτομα που πηγαίνουν ανελλιπώς στη Σπηλιά επί δεκαετίες παράλληλα μ' εμένα, κι όμως δεν έχουμε συμπέσει ποτέ!

Διαβάστε σχετικές απορίες εδώ (ΠΑΥΛΟΣ, 25/7/03):

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?ARCHIVE=&whichpage=21&TOPIC_ID=1020

[46] Υπάρχει η υποψία πως είχαν την κάλυψη της αστυνομίας,

https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI4TEXT.htm#1

https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI2caddendum.htm#partc

όμως πρόκειται περί παρεξηγήσεως: άλλοι είχαν την κάλυψή της (και όχι μόνο).

[47] Όπως είπαμε, έχω ερευνήσει όλα τα λατομεία της Πεντέλης κι έχω καταγράψει τα αρχαία κατάλοιπα. Όταν λοιπόν η Αττική Οδός ζήτησε περιοχές του βουνού για απόρριψη μπάζων έπρεπε να δοθεί άδεια και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επειδή δεν υπάρχει κανείς ζων αρχαιολόγος ειδικός επί του θέματος, απευθύνθηκαν στον Μ. Κορρέ. Εκείνος δεν ήταν διαθέσιμος και τους παρέπεμψε σ' εμένα, ξέροντας από επιτόπου συζητήσεις μας την εμπειρική μου γνώση. Έτσι, τον Νοέμβριο 2001, οδήγησα τους αρχαιολόγους επί 5 ημέρες για να διενεργηθούν οι αυτοψίες. Όταν το 2004 ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει και η Εφορεία Σπηλαιολογίας για το μέλλον των σπηλαίων του αρχαιολογικού χώρου της Πεντέλης, πάλι τους παρέπεμψαν σ' εμένα, για να τους οδηγήσω στο Νυμφαίο.

[48] Καρότα από γεωτρήσεις στη μεσαία φωτογραφία της σελίδας 85 (Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης) εμφανίζονται ως «λαξεμένα μάρμαρα», για να τεκμηριωθεί και αρχαιολογική καταστροφή! (που όντως έγινε βέβαια αφού, πέραν των άλλων, υποθέτω πως θα υπήρχαν κι άλλες εγκαταστάσεις εκατέρωθεν του κεραμικού εργαστηρίου).

[49] Δεν άντεξα στον πειρασμό και ρώτησα τη γνώμη του για βυθισμένο τμήμα παλαιού δρόμου (σημειώνεται στο χάρτη του Kaupert το 1882). Απεφάνθη ότι πρόκειται για διερευνητική τομή προς αποκάλυψη του πετρώματος.

[50] Ήταν θραύσματα όγκων συγκολλημένα στέρεα με σταλαγμιτικό υλικό, όπως δηλαδή είναι όλα σχεδόν τα πεσμένα βράχια της οροφής.

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ