Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

 

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 

 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος από τα όσα αναφέρονται από ή για την Πεντέλη και που κυκλοφορούν "στην πιάτσα" είναι είτε συνειδητά ψέματα είτε απλές παρερμηνείες ή ψευδαισθήσεις [1] που οφείλονται στην εξημμένη φαντασία. Η ιστορία αυτή με τις αστήρικτες φήμες και ιστορίες έχει γίνει πλέον ανατροφοδοτούμενη και αυτοενισχυόμενη, και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη να σταματήσει ποτέ». (Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 328)

 

Ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα, και δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Και παρότι καταρχήν είμαι πρόθυμος ν' ακούσω τον καθένα, αν αρχίσει με: «Κάποιος μου είπε ότι του είπαν ότι... μπήκαν επτά αξιωματικοί στην "κατακόμβη" για να δουν πού βγαίνει, και χάθηκαν όλοι!»[2] ομολογώ πως παίρνω δρόμο. Ο συνδυασμός της ευπιστίας με την ελαφρομυαλιά δύσκολα αντιμετωπίζεται. Αλλά χειρότεροι είναι εκείνοι οι κακόπιστοι  και προπέτες που, όταν τους πεις ότι τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι, ρωτούν με το ανάλογο ύφος: «Κι εσύ, πού το ξέρεις;» Κατόπιν έχουν την αξίωση να αποδείξεις ακόμη και το πλέον προφανές και αυτονόητο, ενώ δεν αισθάνονται την ίδια ανάγκη για όσα εξωφρενικά τους έχει "αποκαλύψει" κάποιος, κάπου, κάποτε. Αλίμονο, γιατί όπως είπε και ο σοφός Σολομών: «Ας απαντήση τον άνθρωπον άρκτος στερηθείσα των τέκνων αυτής, και ουχί άφρων εν τη μωρία αυτού», (Παρ. ιζ΄ 12).

Όμως, ακόμη κι όταν απορρίπτω τις πλέον πρόδηλες τερατολογίες, εξυπακούεται (για λόγους οικονομίας δεν την επαναλαμβάνω διαρκώς) η δήλωση: αυτό δεν συνέβη στον κόσμο της καθημερινότητας, όπως τον ξέρουμε και τον μοιραζόμαστε οι πολλοί. Αν έλαβε χώρα κάτω από έκτακτες συνθήκες, είναι ματαιοπονία, και αναρμόδιο, να αποφαίνομαι τελεσίδικα από την εδώ πλευρά για ενδεχόμενα ζητήματα μιας άλλης απρόσιτης. Ώστε, οι όποιες αντιρρήσεις μου περιορίζονται στον κόσμο αυτό.

Είδαμε ότι τα απομεινάρια των έργων κατάντησαν να αποτελούν το ιδανικό υπόβαθρο, ένα καμβά πάνω στον οποίο στεριώνουν τα ψεύδη, οι παρανοήσεις και οι παλαβομάρες, όπως και οι εύλογες απορίες και εκτιμήσεις. Βέβαια, τα περί φαινομένων της Σπηλιάς προηγήθηκαν των έργων, αλλά τι θ' απογίνονταν χωρίς αυτά; Ας υποθέσουμε ότι ποτέ δεν έγιναν έργα· τι απομένει;

Όσο αληθοφανές και ν' ακούγεται κάτι, χωρίς κάποιος να διαθέτει διορατικές ικανότητες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα "κουμπωμένος". Έχουν λεχθεί πάρα πολλά σε τηλεοπτικές εκπομπές [3] κι έχουν γραφτεί περισσότερα σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Όμως δεν έχει νόημα να τα παραθέσω μεθοδικά, γιατί όλα έχουν σαν κοινή αφετηρία και πρότυπο −για να μην πούμε και πηγή, απ' την οποία αντλούν τις βασικές τους πληροφορίες− τον Μπαλάνο.

Συνοπτικά, τα προτασσόμενα είναι: ακαθόριστα οπτικά φαινόμενα, προβλήματα με φωτογραφικές μηχανές, φανάρια, μετρητές Γκάϊγκερ, ανιχνευτές μετάλλων, κ.λπ., αντικείμενα που ήταν παράλογο να βρίσκονται εκεί, αδυναμία να τηρηθεί το πρόγραμμα της έρευνας, περίεργη συμπεριφορά, νευρικά γέλια, τούνελ που τη μια βρίσκονταν και την άλλη χάνονταν, διαφωνίες γύρω απ' την περιγραφή ενός σημείου, ψυχολογικά προβλήματα ως επακόλουθο της έρευνας, ανεξήγητες αλλαγές του τοπίου, πράξεις αγνώστων χωρίς προφανή αιτιολόγηση.

 Όλα αυτά είναι εμπειρίες του ίδιου του Μπαλάνου, τον οποίο θεωρώ αξιόπιστο και ειλικρινή, υπό την έννοια πως έπειτα από 4 δεκαετίες παρουσίας στο χώρο έχει επιδείξει συνέπεια και σταθερό ήθος.[4] Πιστεύω λοιπόν ότι δεν παραμυθιάζει κανένα, απλώς εκθέτει τα γεγονότα όπως αυτός τα βίωσε. Όσα όμως έχουν σχέση με πληροφορίες τρίτων, όπως αναφορές για περίεργα ελικόπτερα, για συμβάν με τον οδηγό και την μπουλντόζα του, για απειλητικά τηλεφωνήματα στην Τσουδερού, για μυριάδες γάτες,[5] για παράξενα πλάσματα, για ΑΤΙΑ (Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενα Αντικείμενα), για κινούμενους βράχους, για τριχωτές σφαίρες, για παράξενους ταξιτζήδες, είναι όλα του γνωστού τύπου: «κάποιος μου 'πε ότι κάποιος του 'πε»! Δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν και είναι εντελώς άσκοπο και μάταιο να τα συζητήσουμε (παρότι δεν αποκλείεται εκ των προτέρων συλλήβδην η βασιμότητά τους, ο σχετικός κανόνας λέει «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι» − και, προπαντός, μην τα δημοσιεύεις).

Με επιφύλαξη αναφέρει περιστατικό που υποτίθεται ότι συνέβη στα τέλη Αυγούστου 1997: έξω από τη Σπηλιά ανθρωπόμορφο πλάσμα με ύψος πάνω από δύο μέτρα και τεράστια φτερά νυχτερίδας τρόμαξε αστυνομικούς που περιπολούσαν με το τζιπ. Στην προσπάθειά τους ν' απομακρυνθούν εσπευσμένα, κατέστρεψαν το αυτοκίνητο [6]  (βλ. Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 371, 377-9. Επίσης, βλ. Βασίλης Στάμος, Υπόγεια Αθήνα; Η Συνομωσία ενός μύθου, σ. 154).

Το βιβλίο του Μπαλάνου κυκλοφόρησε το φθινόπωρο 2004. Λίγες ημέρες πριν είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του Ζήση. Ας δούμε λοιπόν τι γράφει αυτός για το ίδιο περιστατικό:

 

«Ήταν αληθινά εντυπωσιακός ο τρόπος και η ταχύτητα που μπόρεσε να διαδοθεί ένα πλαστό συμβάν και να παγιωθεί σαν γεγονός». (Ευάγγελος Ζήσης, Τα Μυστήρια της Πεντέλης, σ. 176)

«Κατασκευάστηκε μια νέα ιστορία καταδίωξης ενός αστυνομικού περιπολικού τζιπ που συνήθιζε να περιφέρεται στο βουνό, από τεράστιο φτερωτό ζώο κάπου στην περιοχή της Σπηλιάς, με κατάληξη τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή του οχήματος. Ακολούθως, η "συνταρακτική είδηση" διοχετεύτηκε ως αληθινή στο κατάλληλο "κανάλι". (...) σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, το σύνολο του γνωστού (...) κύκλου των Αθηναίων ερευνητών ήταν ενήμερο για το δήθεν αληθινό συμβάν. Το αποκορύφωμα της φάρσας ήταν το τηλεφώνημα που έλαβε ο αρχικός εμπνευστής της, για να ενημερωθεί από τρίτο άτομο για το "συγκλονιστικό περιστατικό" που ο ίδιος είχε κατασκευάσει!» (αυ. σ. 177)

 

Αν όντως τα πράγματα έγιναν έτσι, δεν εντυπωσιάζομαι. Συχνά (για να μην πω πάντοτε) κάτι που κοινολογείται κάνει κύκλο κι επανέρχεται στην πηγή. Αν έχει διασκευαστεί και εμπλουτιστεί, η επάνοδος λειτουργεί "επιβεβαιωτικά", και ο κίνδυνος πλάνης ενεδρεύει. Μάλιστα, κατά τον Ζήση, αυτός που έπλασε την ιστορία εμπνεύστηκε το περιεχόμενό της παίρνοντας υλικό από παλαιότερο βιβλίο του Μπαλάνου (βλ. αυ. 176-7).

Το πόσο ακριβή είναι τα αποδεικτικά στοιχεία, πόσο αντικειμενικά και πραγματικά ανεξήγητα, θα το δούμε αμέσως (εννοείται, των μη κατασκευασμένων αναφορών).

Πρέπει να τονίσω ότι στην προ Μπαλάνου εποχή, (δηλαδή, πριν από το 1969), η Σπηλιά ήταν ένας τόπος που δεχόταν πολλούς επισκέπτες, ειδικά από τον 18o αιώνα και μετά, οπότε είχαμε ρεύμα φιλελληνισμού και αρχαιολατρίας. Στα πολλά που γράφτηκαν από ξένους και Έλληνες δεν υπάρχει αναφορά για οτιδήποτε ανεξήγητο παρόμοιο με όσα μας απασχολούν εδώ.[7]  Αντιθέτως τα κείμενά τους έβριθαν από λεπτομέρειες για τα τότε ενδιαφέροντα του αναγνωστικού κοινού, δηλαδή για τη θέα, το πανόραμα από την κορυφή, και... την ηχώ! Οπότε δεν έχει νόημα να υποθέσουμε πως υπήρχαν ανάλογα φαινόμενα, αλλά ποτέ δεν έγιναν ευρέως γνωστά, γιατί έτσι δεν αποδεικνύεται τίποτε. Το βέβαιο είναι ότι κυκλοφορούσαν διάφορες ιστορίες μεταξύ των περιοίκων, που όμως δε διέφεραν σε τίποτε από όσες λένε ξωμάχοι και βοσκοί σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, και αποτελούν υλικό της λαογραφίας και της ανθρωπολογίας. Και βέβαια, οι περισσότερες δεν αναφέρονταν στη Σπηλιά, αλλά στις τοποθεσίες όπου είχαν τις δραστηριότητές τους.

Ειδικά για τη Σπηλιά έχω μιλήσει με πολλούς λατόμους και απλούς επισκέπτες που καλύπτουν την περίοδο από το 1932 ως το 1969, και κανείς δεν έτυχε να πει κάτι το αξιοπερίεργο.[8] Ας μην ανατρέξουμε στην αρχαία εποχή (700 χρόνια παρουσίας λατόμων και τουλάχιστον άλλα 900 ασκητών) γιατί, πέρα απ' το ότι δεν υπάρχουν διαφωτιστικές γραπτές μαρτυρίες, και μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, είναι τόσο απομακρυσμένη που «άλλο τότε, άλλο τώρα». Η ιστορική έρευνα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όμως είναι εύκολο να προβάλουμε αναδρομικά τρέχουσες θεωρίες για να ερμηνεύσουμε ευρήματα.

Όμως, για τη νεότερη εποχή υπάρχουν στοιχεία για το τι γινόταν στη Σπηλιά: στην ακουαρέλα Lange του 1836 [9] διακρίνονται εργάτες πίσω από τις στέρνες να έχουν βάλει καζάνι σε φωτιά και να μαγειρεύουν.

Λεπτομέρεια από το έργο.

Αυτό συνεχίστηκε εφόσον υπήρχαν λατομεία στη γύρω περιοχή, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας '60,  οπότε οι Πομάκοι −που διαβιούσαν στο κοντινό "Σπίτι των Νάνων"[10]− είχαν στήσει μαγειρείο στην εσοχή αμέσως μέσα από την είσοδο της Σπηλιάς. Αλλά και τις πολύ ψυχρές νύχτες του χειμώνα έβαζαν τους φορτωτές και τα σόβελ [11] μέσα στη Σπηλιά για να μην παγώσουν. Όλοι αυτοί έχοντας άλλα πράγματα στο μυαλό τους να τους απασχολούν, δεν είχαν προσέξει κανένα μυστήριο.

Θα εξετάσουμε λοιπόν ορισμένες αναφορές, βάσει των οποίων διαμορφώθηκε και στηρίχτηκε η όλη υπόθεση. Το μέγιστο επιχείρημα, όσον αφορά αντικειμενικά φαινόμενα, είναι η περίεργη συμπεριφορά πάσης φύσεως συσκευών, διότι υπάρχουν πολλοί που το επιβεβαιώνουν μέσα από τις δικές τους εμπειρίες. Είναι αδύνατον να πάρουμε και να εξετάσουμε την κάθε περίπτωση χωριστά· άλλωστε, ο ίδιος ο Μπαλάνος δίνει τη λύση:      

 

«...αυτά τα λάθη ήταν αφύσικα πολλά. Ένα ένα θα μπορούσε πολλές φορές να εξηγηθεί. Όλα μαζί ήταν το πρόβλημα. (...), τίποτε το μυστηριώδες από μόνο του, αλλά οι συμπτώσεις παρατραβούσαν». (Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 37)

 

Ας πάρουμε όμως και την άλλη εκδοχή, ότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ούτε μία περίπτωση. Τότε, όντως θα είχαμε κάτι στα χέρια μας, με μία προϋπόθεση όμως: όλα τα περίεργα να συμβαίνουν μόνο στο συγκεκριμένο χώρο και πουθενά αλλού! Κάτι τέτοιο δεν αληθεύει· οι εκνευριστικές συμπεριφορές των συσκευών συμβαίνουν παντού και πάντοτε, γι' αυτό και δεν καταγράφονται. Όταν, όμως, η προσοχή μας εστιαστεί λόγω προϊδεασμού, ανακαλύπτουμε πολλά, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες μέσα στην καθημερινότητά μας περνούν προς στιγμήν από τη συνείδησή μας και χάνονται αμέσως χωρίς ίχνη.

 

«...ο ερευνητής ευαισθητοποιείται, κι έτσι προσέχει φαινόμενα που, αν και αληθινά, σε κάθε άλλη περίπτωση θα περνούσαν σχεδόν ή εντελώς απαρατήρητα». (Γ. Μπαλάνος, Αινίγματα σε Γκρίζο φόντο, Ανεξήγητο, 1989, τ. 51, σ. 289)

 

Το πιο εντυπωσιακό από τα αναφερόμενα είναι:

 

«...ήρθε με μια μηχανή Pentax και την έβαλε σε θέση πόζας, δηλαδή με το φακό συνέχεια ανοιχτό. Μετά άναψε ένα φλας που δεν ήταν συνδεδεμένο με τη μηχανή. (...) Βέβαια, αυτό σε απόλυτο σκοτάδι. Η μηχανή δούλεψε κανονικά, όπως και το φλας. Και φωτογραφία δεν βγήκε! Αυτό ήταν αδύνατο, όποια εξήγηση κι αν προσπαθούσε να βρει κανείς. Αν ξέρετε από φωτογραφία, εύκολα θα καταλάβετε ότι η φωτογραφία έπρεπε οπωσδήποτε να βγει. Η τουλάχιστο να φωτιστεί το φιλμ. Κι όμως το φιλμ έμεινε αφώτιστο!» (αυ. σ. 31-2)

 

Όταν αντιμετωπίζεις κάτι που είναι αδύνατον να συμβεί, φυσικό είναι να μην έχεις να πεις τίποτε. Πώς μπορείς να ερμηνεύσεις με όρους του παραδεκτού κοσμοειδώλου ένα γεγονός που σαφώς το υπερβαίνει; Δύο τινά ενδέχεται να ακολουθήσουν: πρώτον, η κατάρρευση του γνωστικού πλαισίου να συμπαρασύρει την ίδια την αντίληψη του παρατηρητή, οπότε θα έχει μια μεταφυσική εμπειρία ικανή να επιφέρει αναθεώρηση και συνακόλουθη διεύρυνση της συνείδησης ή να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την εκδήλωση ψυχωτικού επεισοδίου. Δεύτερον, μένοντας αμέτοχος και ανέγγιχτος, να πει: δεν μπορώ να το χειριστώ τώρα· το βάζω στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα του. Αλλιώς κινδυνεύει να εκτραπεί σε ψευδοερμηνείες που εξηγούν το άγνωστο με νέο άγνωστο. Επομένως, εγώ που δεν έζησα το παραπάνω συμβάν, το διαβάζω ως έχει και παραμένω ψύχραιμος, αμετακίνητος και σιωπηλός. Βέβαια, το πράγμα αλλάζει, όταν η εμπειρία είναι προσωπική.

Το παράπονό μου, λοιπόν, ήταν που όλα τα συγκλονιστικά συνέβαιναν στους άλλους και όχι σ' εμένα. Τα πρώτα χρόνια δε μου παρουσιάστηκε το παραμικρό πρόβλημα, με αποτέλεσμα (ενδίδοντας στον πειρασμό) να ειρωνεύομαι παρόμοιες ιστορίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως αποκυήματα αχαλίνωτης φαντασίας.[12] Μέχρι που συνέβη και σ' εμένα κάτι, και κατάπια τη γλώσσα μου!

Ένα φιλμ με 36 πόζες, τραβηγμένες σε διαφορετικές ημέρες, άλλες με φλας και άλλες στο φως του ήλιου, γύρισε από το εργαστήριο με την ένδειξη: αφώτιστο! Το πρώτο πράγμα που έκανα, ήταν να πάω τη μηχανή (κι εδώ είχαμε μια Pentax Κ 1000), για τεχνικό έλεγχο. Όλα λειτουργούσαν κανονικά. Ρώτησα και άλλους ειδικούς πώς κατά τη γνώμη τους μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, και η μόνη παρατραβηγμένη εκδοχή ήταν ότι το φιλμ δεν είχε πιαστεί κι έτσι ποτέ δε γύρισε. Η υπόθεση αυτή απαιτούσε τυχαίο μπλοκάρισμα του μηχανισμού μετά την 36η φωτογραφία, ώστε να νομίσω ότι τελείωσε το φιλμ, και μάλιστα να μην προσέξω ότι στο ξανατύλιγμα δεν υπήρχε ούτε αντίσταση ούτε χαρακτηριστικός ήχος. Όταν διαμαρτυρήθηκα, λέγοντας πως είχα δοκιμάσει την τάση του φιλμ έπειτα από τις αρχικές πόζες, με κοίταξαν με το βλέμμα που λέει «μήπως πουλάς τρέλα;»

Παιδεύτηκα πολύ, και παρά την καταφυγή στην υπόνοια ότι το φιλμ είχε καταστραφεί ή υπεξαιρεθεί στο εργαστήριο,[13] κόντευα να παραδεχτώ πως είχα ένα αναμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο δικαίωνε τη φήμη της Σπηλιάς. Φανταστείτε έκπληξη, όταν έπειτα από 9 μήνες, βρήκα μια μέρα τις χαμένες φωτογραφίες να με περιμένουν στο σπίτι! Η εξήγηση ήταν απλούστατη, διότι πράγματι το φιλμ ήταν αφώτιστο αφού δεν είχε μπει ποτέ στη μηχανή! Το χρησιμοποιημένο φιλμ είχε μείνει όλο αυτό το διάστημα στη βιβλιοθήκη της φίλης Σ.Π. που είχε αναλάβει να το πάει για εμφάνιση, διότι πήρε κατά λάθος το διπλανό κουτάκι με φιλμ το οποίο ήταν αχρησιμοποίητο! Κάποτε, που πήρε μερικά δικά της φιλμ για εμφάνιση, έπιασε και το δικό μου μαζί, κι έτσι λύθηκε το μυστήριο.

Παρότι το περιστατικό ήταν απατηλό φαίνεται ότι διατάραξε το απυρόβλητό μου, γιατί σύντομα ακολούθησαν πολλά προβλήματα [14]: φωτόμετρα υποδείκνυαν αδιανόητες ρυθμίσεις, καινούργιες μπαταρίες βρίσκονταν αδειασμένες, αλλά και τύχαιναν απτές μηχανικές βλάβες φωτογραφικών μηχανών.[15] Ήταν πολύ εκνευριστικό, όχι μόνο να χάνεις κόπο και χρήμα, αλλά και συχνά να μην μπορείς να επαναλάβεις τη φωτογράφηση του θέματος. Με την πάροδο του χρόνου όμως, διαπίστωσα ότι συνέβαιναν οπουδήποτε [16] και το ζήτημα ήταν πια ποσοτικό· μήπως δηλαδή στη Σπηλιά είχαμε αυξημένο αριθμό τέτοιων περιστατικών. Αλλά ούτε κι αυτό λέει τίποτα, διότι, πού θα χαλάσει ο φακός μας; Στο σπίτι μας που κάθεται ή στη Σπηλιά όπου τον χρησιμοποιούμε (και μάλιστα σε τόσο υγρό περιβάλλον); Θέλω να πω ότι δεν μπορούμε αβασάνιστα να καταλήγουμε σε συμπεράσματα, παραβλέποντας σημαντικούς παράγοντες. Όπως όταν βιαζόμαστε να ντυθούμε, κάνουμε αδέξιες κινήσεις και συμβαίνουν όλα τα λάθη στα κουμπιά και στα κορδόνια, με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερο χρόνο απ' όσο θα κάναμε αν δε βάζαμε τα δυνατά μας, έτσι συμβαίνει και με το είδος των φαινομένων που εξετάζουμε. Πηγαίνοντας στη Σπηλιά γεμάτοι προσμονή, απ' τη μια είμαστε οι κυρίως υπεύθυνοι για τα περισσότερα λάθη, κι απ' την άλλη τα προσέχουμε και τα θυμόμαστε. Δεν είναι κακό· αρκεί να το κάνουμε κάθε μέρα όπου κι αν βρισκόμαστε. Γιατί είναι γνωστή η ψυχολογική τάση να συγκρατούμε τις λίγες φορές που κάτι συνέβη και μας αναστάτωσε παρά τις πολλές που όλα ήταν ανιαρά. Ώστε, αν δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, ακόμη και η ακλόνητη πεποίθησή μας ότι "κάθε φορά κάτι συμβαίνει" είναι εσφαλμένη.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, οι αριθμοί στη δική μου εμπειρία είναι (μετά τις πρώτες 470 επισκέψεις μου στη Σπηλιά θέλησα να ελέγξω την εντύπωσή μου): χρησιμοποίησα φωτογραφική μηχανή 44 φορές. Στις 22 από αυτές υπήρχε φωτόμετρο, που παρουσίασε πρόβλημα τις 2 φορές (δηλαδή 9%). Παρότι χρησιμοποίησα φλας μόνο 5 φορές, υπήρξε πρόβλημα στις 2 (40%). Δεν προέκυψε, λοιπόν, σαφής ένδειξη για αυξημένη συχνότητα προβλημάτων στη Σπηλιά, πέρα από τη φυσιολογικά αναμενόμενη. Βέβαια, οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι για να στηρίξουν τη μία ή την άλλη άποψη, όμως τους δίνω ως μέτρο σύγκρισης.

Παρατήρησα ακόμη πως ορισμένα άτομα ήταν ιδιαίτερα επιρρεπή σε παρόμοια φαινόμενα γενικά στη ζωή τους. Επόμενο ήταν η κακοτυχία τους να συνεχίζεται και όταν πηγαίναμε στη Σπηλιά.

Στην κατηγορία των αντικειμενικών δυσλειτουργιών υπάγονται και οι κάτωθι:

 

«...μέσα στη Σπηλιά συχνά καταγράφονται μέχρι και σήμερα παρεμβολές (...), ενώ τα προβλήματα ραδιοεπικοινωνιών στην περιοχή είναι πασίγνωστα στους επαΐοντες». (αυ. υποσ. σ. 326)

 

Αυτό μάλλον αληθεύει, αλλά δε γνωρίζω κάποια τεκμηριωμένη ερμηνεία. Βέβαια, η ύπαρξη διαφόρων τύπων κεραιών εκπομπής στην Πεντέλη θα μπορούσε να ευθύνεται για ορισμένα προβλήματα. Όμως, στις 17/2/81 (τότε δεν υπήρχαν κεραίες ιδιωτών) μόλις γυρίσαμε με τον Χ.Λ. και τον Χ.Γ. στο αυτοκίνητο που είχαμε αφήσει πάνω από τη Σπηλιά, ο πρώτος άνοιξε το ραδιόφωνο. Δεν έπιανε κανένα σταθμό στην μπάντα των FM, κι ακουγόταν ένα δυνατό συνεχές μπιιι. Έπειτα από λίγο, κατηφορίζοντας το βουνό, αποκαταστάθηκε η λειτουργία του.

'Αλλη μια μαρτυρία προερχόμενη από έγκυρη πηγή:

 

«Ένα πρωί, καθημερινή γύρω στις 11 η ώρα, είχα ανέβει στο σπήλαιο με ένα πεδιόμετρο μέτρησης έντασης πεδίου για συχνότητες από 47 MHZ έως 860 MHZ και 950 έως 2150 MHZ με οθόνη. Είναι ένα όργανο, για όσους δε γνωρίζουν, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων για την εγκατάσταση κεραιών τηλεόρασης και δορυφορικών κατόπτρων. Έξω από τη σπηλιά η λήψη όλων των τηλεοπτικών καναλιών ήταν κανονική χωρίς πρόβλημα· μέσα στη σπηλιά, και λίγο πριν το τέλος στο βάθος, στο πεδιόμετρο εμφανιζόταν μια συνεχής παρεμβολή παλμική σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων και στην οθόνη έβλεπα οριζόντιες μπάρες και τίποτα άλλο. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ισχυρότατη πηγή παρεμβολών στο όργανο άγνωστο από πού». [Απόσπασμα από την ιστοσελίδα του Θανάση Ξανθόπουλου (Πάνειου),

http://homepages.pathfinder.gr/paneios/davel1.htm Σπήλαιο (Νταβέλη) Πεντέλης. Επαναλαμβάνεται και εδώ:

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=2441&whichpage=4]

 

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν απρόσμενα και κατά κανόνα δεν είναι επαναλήψιμα κατά βούληση.

 

«"Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων στην Πεντέλη, ο ηχολήπτης μού είπε πως παράσιτα ενοχλούσαν τα μηχανήματά του και δεν μπορούσε να εξηγήσει το πού ακριβώς οφειλόταν αυτό. Επηρεασμένοι από το σενάριο, το αποδώσαμε στα παράδοξα της σπηλιάς και φυσικά γελάσαμε πολύ. Μετά από λίγο, τα παράσιτα σταμάτησαν", θυμάται ο σκηνοθέτης [Αντώνης Κόκκινος [17]]». (7 ΜΕΡΕΣ TV, τ. 576, 17-23 Μαρτίου 2001, σελ. 25)

 

Αντιθέτως, άλλοι, κυρίως φορτηγατζήδες, υποστηρίζουν ότι στην Πεντέλη αυξάνεται πολύ η εμβέλεια των CB τους. Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά από μόνο του δε λέει τίποτε το ιδιαίτερο. Τα καπρίτσια της μετάδοσης συχνοτήτων είναι γνωστά. Γύρω στο 1980 συνομιλήσαμε (για λίγο βέβαια) με νταλικέρη εν κινήσει, εμείς από Αγία Παρασκευή κι εκείνος έξω από Τεχεράνη![18]

Μερικές, ερασιτεχνικές κυρίως, απόπειρες για εντοπισμό πεδίων υπεύθυνων για παρόμοια φαινόμενα δεν είχαν αποτέλεσμα.

Η συσκευή κάποιου που έψαχνε ηλεκτρομαγνητικά πεδία στις 28/11/04 (το εύρημα θα έχει κι αυτό τη δική του μικρή ιστορία, αφού αλλού βρήκα τη συσκευή κι αλλού τη θήκη της).

Το μόνο που έχει ακουστεί ήταν όταν κάποιος πήρε τηλέφωνο σε σχετική εκπομπή (Αληθινά ψέματα, Extra 3, Φίλιππος Καμπούρης, 27/7/04), και δήλωσε ότι το 1989 ήταν τεχνικός rf του αντ1. Είπε ότι έστησαν την κεραία του σταθμού στην Πεντέλη, αλλά (μαζί με 902 και 9,84) έφυγαν σε 2-3 μήνες, κατά σύσταση Ιταλού ειδικού, γιατί το σήμα είχε μεγάλη απορρόφηση λόγω ισχυρών μαγνητικών πεδίων του εδάφους.[19] Ίσως το παρακάτω απόσπασμα να είναι σχετικό:

 

«Το 1970 ήρθε στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ένας τεχνικός, επειδή ο σταθμός εντοπισμού που είχαν στήσει στο Πεντελικό δεν μπορούσε να πιάσει το δορυφόρο του Πανεπιστημίου, την ώρα που στην Ισπανία λάμβαναν ισχυρά σήματα από αυτόν». (Norman F. Joly, The dawn of amateur radio in the U.K. and Greece: a personal view, 1990)

 

Δεν ξέρω αν αυτά αληθεύουν, πάντως, στις 18/11/93 που συναντήθηκα στη Σπηλιά με Ιταλό τεχνικό της κεραίας του Παπανικόλα (Ράδιο Υγεία - Οικολογία) έτυχε να συζητήσουμε πολύ για αναρρίχηση και καθόλου για προβλήματα στη μετάδοση του σήματος. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

 

ΒΑΡΥΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ;

Ένα μάλλον επικουρικό θέμα είναι εκείνο των εικαζομένων βαρυτικών ανωμαλιών στο γνωστό δρόμο (βλ. Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 107-9, 333-4).

Στην ευθεία ανάμεσα στις 2 στροφές, τα αυτοκίνητα κυλούν προς το βάθος.

«...τα φαινόμενα της "αρνητικής βαρύτητας" που εκδηλώνονται στο δρόμο προς τη Νέα Μάκρη, και σε ελάχιστη απόσταση από τη Σπηλιά, μπορούν να ενταχθούν στα φαινόμενα του τοπικού πεδίου...» (αυ. σ. 242).

 

Να σημειώσουμε ότι το κάπως υποκειμενικό «ελάχιστη απόσταση» είναι πάνω από 2 χλμ. (επ' ευθείας κατά Google Earth), αλλά μεσολαβούν "βουνά και λαγκάδια". Ακόμη, υπάρχουν και άτομα που δεν αντιλαμβάνονται να συμβαίνει κάτι αφύσικο, δηλαδή (οφθαλμαπάτη ή μη) βλέπουν τα αυτοκίνητα, που αφήνονται να κυλήσουν από θέση στάσης χωρίς ταχύτητα στο κιβώτιο, να κινούνται όπως αναμένεται.

 

Το καλύβι του Δασαρχείου στο τέλος της ευθείας τότε και 28 χρόνια μετά. Το λευκό αντικείμενο μέσα στην έλλειψη είναι το εικονοστάσι στην πηγή της Πουρνάρας, την οποία αργότερα κατέβασαν στην άκρη του ασφάλτινου δρόμου.

Κατά τα λοιπά, ο Μπαλάνος έχει δίκιο όταν λέει ότι το φαινόμενο δεν είναι σταθερό. Στις δεκάδες φορές που το δοκίμασα το 1978 δεν υπήρξαν δυο φορές όμοιες. Αλλ' αυτό δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη: η ένταση του ανέμου και η φορά του, η θερμοκρασία, το ύψος της ατμοσφαιρικής πίεσης, ο τύπος, η πίεση και η φθορά των ελαστικών, το βάρος του οχήματος, η ακριβής επανάληψη πάνω στην ίδια τροχιά, ακόμη και οι θέσεις σελήνης και ηλίου, πράγματα δηλαδή που μόνο εντός εργαστηρίου μπορούν να ελεγχθούν απολύτως, και μετά να σημειώσουμε τις τυχόν διαφορές.

Στις 28/4/78 σε 5 αλλεπάλληλες δοκιμές, με εκκίνηση όσο το δυνατόν από το ίδιο σημείο, το αυτοκίνητο σταμάτησε σε 5 διαφορετικές αποστάσεις άτακτα κατανεμημένες μεταξύ 20 και 25 μέτρων. Πού θα καταλήξουμε; Ότι η ένταση του φαινομένου μεταβάλλεται τουλάχιστον ανά 2 λεπτά; Ή ότι το εύρος των 5 μέτρων οφείλεται στις μικροδιαφορές τριβών κάθε επανάληψης, αφού πρακτικώς ήταν αδύνατον να γίνουν όλες ακριβώς πάνω στην ίδια ροδιά;

Ο δρόμος τότε ήταν ημιτελής και ερημικός. Η απλή παρουσία εκεί, με την υποψία ότι πρόκειται για "άλλον" τόπο, σε έκανε "άλλον" άνθρωπο.

Σημειωτέον πως η ανεύρεση παρόμοιων σημείων στην Πεντέλη, στον Υμηττό, και κοντολογίς οπουδήποτε, δεν είναι δύσκολη όπως απέδειξαν συνεχείς δοκιμές. Το ότι πρόκειται για οφθαλμαπάτη είναι πιθανότατο. (Αν κάποιος πιστεύει απόλυτα σε αυτό που βλέπουν τα μάτια του, ας βρει μια ιστοσελίδα με οφθαλμαπάτες − ή, πιο σωστά "εγκεφαλαπάτες", αφού το πρόβλημα βρίσκεται στις ερμηνείες που δίνει ο εγκέφαλος π.χ. http://www.brainbashers.com/showillusion.asp?55). Κι ενώ το γνωστό «Αν δεν το έβλεπα, δε θα το πίστευα» δεν είναι καθόλου ασφαλές, μεγάλο ρόλο παίζει και το αντίστροφο: «Αν δεν το πίστευα, δε θα το έβλεπα».

Τα αυτοκίνητα κυλούν όπως δείχνει το βέλος, δηλαδή προς τη σαφή ανωφέρεια που βλέπουν τα μάτια μας. Στην ένθετη, εκ των άνω ορώμενοι οι τρεις συγκλίνοντες δρόμοι, που λες και τους έφτιαξαν επίτηδες έτσι για να δημιουργήσουν οπτική απάτη.

Όμως, οφείλω να ομολογήσω πως όταν στις 7/4/79 χρησιμοποίησα αυτοσχέδιο όργανο [20] από σημείο που απείχε 700 μέτρα, και διαπίστωσα αμέσως πως η επίμαχη ευθεία είναι πολύ κοντά στο οριζόντιο επίπεδο, τόσο που η μη ακριβής διάταξη δεν μπορούσε να διακρίνει την ελάχιστη κλίση, αν έπρεπε να διαλέξω οπωσδήποτε θα έλεγα πως ο έλεγχος δε συνηγορούσε υπέρ της οφθαλμαπάτης. Στο ίδιο συμπέρασμα είχαμε καταλήξει τη νύχτα 7/10/78, χωρίς δηλαδή να μας επηρεάζει η θέα του τοπίου, όταν από την ίδια θέση είδαμε να κινείται  αυτοκίνητο στην ευθεία, και στο φως τον προβολέων του (άγνωστο το πού ήταν ρυθμισμένη η δέσμη τους) είδαμε το δρόμο να κατηφορίζει αντίθετα προς τη φορά κύλισης των αυτοκινήτων.

Ο δρόμος από απέναντι (με τη φωτογραφική μηχανή περίπου στο ίδιο επίπεδο). Τα αυτοκίνητα κυλούν όπως δείχνει το βέλος, αλλά από αυτή τη γωνία θέασης η "ανωφέρεια" φαίνεται ελάχιστη.

Αν όμως θέλουμε και τεκμηρίωση, οι μετρήσεις πρέπει να γίνουν με τα όργανα ακριβείας τοποθετημένα σε μεγαλύτερη απόσταση [21] (όπου υποτίθεται η βαρύτητα θα είναι αξιόπιστη για την οριζοντίωσή τους) ή πρέπει να διαθέτουμε βαρυτόμετρο. Βέβαια, ακόμη κι ο δορυφόρος που παρέχει τα στοιχεία στο Google Earth (αναντίρρητα βρίσκεται αρκετά μακριά) δίνει για τα 270 μέτρα της ευθείας υψομετρική διαφορά 2 μέτρων (709 - 711) συμφωνώντας προς τη φορά κύλισης των αυτοκινήτων.

 

ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΗΧΟΙ

Πολλά που κυκλοφορούν, ιδίως στο διαδίκτυο, για περίεργους ήχους στη Σπηλιά, σαν γυναίκα που θρηνεί ή μωρό που κλαίει, οφείλονται στους χουχουριστές που επί πολλά χρόνια φωλιάζουν στη Σπηλιά,[22] όπως και σε πολλά σπηλαιώδη ανοίγματα των λατομείων. Όμως υπάρχουν και άλλα νυχτοπούλια στην περιοχή που παράγουν ήχους για θρίλερ! (όπως η Τυτώ, το κατεξοχήν κλαψοπούλι).  'Αλλο ένα σημείο από το οποίο έρχονται οι ολολυγμοί, ιδίως το σούρουπο, είναι η συστάδα των πεύκων ακριβώς πάνω από το στόμιο της Σπηλιάς, όπου συχνά λημεριάζουν τα πουλιά.[23]

Επίσης μέσα στη Σπηλιά φωλιάζουν και άλλα μικρά πουλιά σε τρύπες που βρίσκονται κοντά στην είσοδο και παράγουν διάφορους ήχους, όπως κάνουν και οι νυχτερίδες.

Ένας διαφορετικός ήχος, που μπορεί να ακουστεί στο βουνό, μοιάζει με άγριο κρώξιμο πουλιού που το σφάζουν και προέρχεται από αλεπούδες! Αν μπορείτε, φανταστείτε κάτι ανάμεσα σε γαλοπούλα, κοράκι και κίσσα, αν και το ρέκασμα εξατομικεύεται αρκετά. (Οι παλαιότεροι θα περιορίζονταν να πουν ότι "η αλώπηξ εκβάλλει απαισίας κραυγάς").

Όμως, κατά το γνωστό «τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται», ακόμη και πολύ γνώριμοι ήχοι δεν προέρχονται απαραίτητα από ό,τι νομίζουμε. Κοτσύφια και διάφοροι κορακίδες αρέσκονται να μιμούνται οτιδήποτε τους αρέσει, συνήθως φωνές άλλων πουλιών. Αλλά στις παρυφές της πόλης, όπως είναι η Πεντέλη, το ρεπερτόριό τους έχει εμπλουτιστεί. Έχω ακούσει από νιαουρίσματα μέχρι συναγερμό αυτοκινήτου! (Ειδικά μια κίσσα στην περιοχή της Σπηλιάς το 2014 πετυχαίνει τη γάτα που ουρλιάζει απειλητικά στο 100%!).

 

ΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΝΑΝΩΝ"

«Αλλά εκτός από τη σπηλιά, ένα ακόμη κτίσμα είχε τραβήξει την προσοχή μου εκεί.

Ήταν και είναι ένα παράξενο και γραφικό ερειπωμένο κατασκεύασμα χωρίς στέγη, στην κορυφή ενός μικρού γκρεμού, αντίκρυ και λίγες εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο της σπηλιάς. Το κτίσμα αυτό μας είχε αρχικά τραβήξει το ενδιαφέρον λόγω της γραφικής όψης του: περιβαλλόμενο από έναν γκρεμό δεκάδων μέτρων και με μόνη πρόσβαση την πλευρά του που βλέπει προς τον αρχαίο δρόμο της σπηλιάς, δεν άφηνε χώρο ολόγυρα ούτε για να βαδίσει μια γάτα. Αν εξαιρέσουμε ένα ψηλό δέντρο στην άκρη του βράχου, σχεδόν όλοι οι τοίχοι του έπεφταν κάθετα προς τα γύρω φαράγγια σαν ν' αποτελούσαν συνέχεια του φυσικού βράχου. Θα καταλάβετε καλύτερα πώς είχε το πράγμα αν σας πω ότι η όλη εμφάνισή του μας έκανε να το βαφτίσουμε... "Πύργο του Δράκουλα".

Αλλά οι διαστάσεις του δεν ήταν καθόλου διαστάσεις πύργου −κάθε άλλο− αλλά εκείνες ενός μικροσκοπικού διαμερίσματος, με δύο ή τρία δωμάτια ελαχίστων τετραγωνικών το καθένα. Ήταν μικρό στο καθετί: ακόμη και οι πόρτες έφταναν ως τη μέση μας, και γενικά θα έλεγε κανείς ότι ήταν σπίτι φτιαγμένο μάλλον για νάνους παρά για φυσιολογικούς βρικόλακες με το σεβαστό μπόι του Κρίστοφερ Λη. Έτσι, εδώ θα το ξαναβαφτίσουμε απλώς, αποκαλώντας το πλέον "Σπίτι των Νάνων".

Στην αρχή δεν είχαμε δώσει άλλη σημασία πέρα από μια φευγαλέα ματιά, κι αυτό γιατί ένα μέρος της όλης μπροστινής κατασκευής ήταν από σύγχρονους τσιμεντόλιθους και από αυτό υποθέσαμε ότι ήταν κάποιο αρκετά πρόσφατο κατασκεύασμα: παλιό φυλάκιο, σπιτάκι δασοφύλακα, βοσκού ή κάτι τέτοιο. Έτσι, το αντιμετωπίζαμε μάλλον αδιάφορα, ως απλό σημείο αναφοράς για κάποια περίεργα γλυπτά που υπήρχαν πιο κάτω παρά ως σημείο έρευνας.

Αλλά, κάποτε μας τράβηξαν την προσοχή αυτές οι ίδιες οι παράξενα μικρές διαστάσεις του και η περίεργη εσωτερική αρχιτεκτονική του. Μάλιστα, το ενδιαφέρον μας εντάθηκε όταν ανακαλύψαμε ότι, αντίθετα απ' ό,τι νομίζαμε ως τότε, το κτίσμα υπήρχε εκεί από αιώνες και ότι το τσιμεντένιο τμήμα της πρόσοψης δεν ήταν παρά κάποια σύγχρονη προσθετική εργασία. Το ότι το κτίσμα ήταν αναμφισβήτητα παλιό το ανακαλύψαμε μ' έναν πολύ απλό τρόπο:

Υπήρχε σε μια παλιά γκραβούρα του 1836 που βρήκαμε δημοσιευμένη στο σχετικό με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τη Σπηλιά της Πεντέλης βιβλίο του καθηγητή του ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ. (...) Τέλος, το "Σπίτι των Νάνων", αυτό είχε ίσως το πιο παράξενο τέλος. Μέσα σ' ένα καλοκαίρι, οι τοίχοι του άρχισαν να πέφτουν στη σειρά, ο ένας μετά τον άλλο, αλλά σε διαφορετικές μέρες ο καθένας −μονοκόμματα, χωρίς καν να καταρρέουν διαλυόμενοι ή να σπάζουν− σ' ένα κομμάτι, και από τα έξω προς τα μέσα −σαν να τους είχε σπρώξει ολόκληρους κάποιο βαρύ μηχάνημα από την έξω μεριά− αλλά από την έξω μεριά υπήρχαν μόνο κάθετοι γκρεμοί!» (Γ. Μπαλάνος, Κάτι που έρπει... σαν σκιά, Εκδ. Locus-7, 2000, σ. 39-40, 42-43)

 

Για το παραπάνω θέμα δεν γίνεται καμία μνεία −όπως θα περίμενε κανείς− στο Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης. Εικάζω πως άλλαξε γνώμη, ότι πείστηκε για την πλάνη, αλλά και πάλι ποιος ξέρει, ίσως μας αιφνιδιάσει στο μέλλον. Το συμπεριέλαβα όμως, επειδή είναι εξόχως ενδεικτικό. Δεν είναι πολύ περίεργο που πιθανολογεί τι θα μπορούσε να είναι το κτίσμα, χωρίς ν' αναφέρει το ασφαλές; Στην είσοδο του λατομείου βρίσκεται (λ10 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ)· δεν είναι φανερό πως ήταν καλύβι των νταμαρτζήδων; (!) Το παλαιότερο τμήμα του ήταν το ανατολικό με την πέτρινη τοιχοποιία, και οι μεταγενέστερες προσθήκες έγιναν όντως με τσιμεντόλιθους. Το πέτρινο γκρεμίστηκε από τους ίδιους τους λατόμους λόγω επέκτασης των εργασιών. Γι' αυτό, ορισμένοι τοίχοι του παλαιού εντάχτηκαν στο νέο κτίσμα, αλλάζοντας από εξωτερικοί σε εσωτερικούς και το αντίθετο. Όμως, ακόμη και το παλαιό δεν ήταν του 19ου αι. αλλά του δεύτερου μισού του 20ού!

Διότι το κτίσμα του 1836 που επικαλείται ήταν άλλο: χτίστηκε στις αρχές της βαυαροκρατίας, όταν επαναλειτούργησε το λατομείο της Σπηλιάς (τα μάρμαρα προορίζονταν για την ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα, της σημερινής Βουλής). Τα ερείπιά του βρίσκονται ΝΝΔ της Σπηλιάς, σε απόσταση  ~100 μέτρων από αυτή, στην άκρη του πλατώματος που είχε στηθεί το εργοτάξιο του 1990,[24] και που σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ από τους επισκέπτες.

Η υδατογραφία του Lange με το καλύβι.

Το "Σπίτι των Νάνων" απέχει άλλα ~106 μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση (ΝΝΔ), ευρισκόμενο και 20 μέτρα χαμηλότερα, αφού ανήκει στο από κάτω λατομείο (λ10 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ). Κατά πληροφορίες, τη δεκαετία του '60 ήταν ο μόνιμος τόπος διαμονής Πομάκων εργατών. Το ότι βρίσκεται πάνω σε έπαρμα οφείλεται στην πρόοδο των εργασιών του λατομείου, κατά τις οποίες αφαιρέθηκε το περιβάλλον πέτρωμα. Όμως οι «κάθετοι γκρεμοί» δεν ξεπερνούν τα 4-5 μέτρα ύψος.

Δεν ήταν το μοναδικό στην Πεντέλη. Εδώ το καλύβι Δεσποτόπουλου στη βόρεια πλευρά του βουνού. Το θυμάμαι εν χρήσει τουλάχιστον μέχρι το 1984, να μένει σιγά-σιγά στη νησίδα που βλέπουμε.

Η αρχιτεκτονική του και οι διαστάσεις του δεν ήταν καθόλου περίεργες, απλώς ήταν υπαγορευμένες από τις ανάγκες οικονομίας χώρου, χρόνου, υλικών. Για τους ίδιους λόγους ανοίχτηκε σε μεσότοιχο μεταξύ παλαιού δωματίου και νεότερης προσθήκης η μοναδική πόρτα που δεν είχε κανονικές διαστάσεις. Όμως ήταν περισσότερο στενή παρά χαμηλή· και πάλι όχι ότι έφτανε μέχρι τη μέση κανενός, εκτός κι αν αυτός ξεπερνούσε τα 3 μέτρα ύψος!

Το βέλος δείχνει τη μικροσκοπική πόρτα (για σύγκριση ο άνθρωπος στην έλλειψη). Το μεταγενέστερο πρόχειρο άνοιγμά της αποδεικνύεται από το λοξό της επάνω κόψιμο. Επίσης, δεν μπήκε ποτέ κάσα.

Συγκριτικά με άλλα καλύβια νταμαριών ήταν πραγματικό αρχοντικό: 3 δωμάτια και κουζίνα (με νεροχύτη παρακαλώ), επιχρισμένο και βαμμένο, αντί του τυπικού παλαιού μονόσπιτου από ξερολιθιά (αρκετά των οποίων πράγματι είχαν εισόδους που φτάνουν μέχρι τη μέση μας, αλλά αυτά ήταν αποθηκευτικοί χώροι).[25]

Είχα περάσει πολλές ώρες εκεί, είχα διανυκτερεύσει μερικές φορές,[26] και τούτο επειδή βρισκόταν σε περίοπτη θέση. Γι' αυτό γνωρίζω καλά το πώς κατέρρευσε: δεν εδραζόταν μόνο σε συμπαγή βράχο, αλλά περιμετρικά υπήρχαν τμήματα που ήταν χτισμένα πάνω σε μπαζώματα παλαιών φάσεων του λατομείου. Αέρας, βροχή, χιόνι σιγά-σιγά γκρέμισαν τα μπάζα, η πλάκα έμεινε στον αέρα, κρέμασε, και φυσικά ήρθε η στιγμή που οι τοίχοι σωριάστηκαν άλλοτε μόνοι τους κι άλλοτε με λίγη βοήθεια κάποιων που χαίρονται να καταστρέφουν. Στις 4/4/81 έπεσε ο πρώτος τοίχος κι ακολούθησαν οι άλλοι: 8/1/88, 17/6/93, 29/10/01, 31/7/03, 16/8/04, 20/9/04, 25/5/09, 28/5/09, 12/3/10.

 

Από δύο διαφορετικές γωνίες φάσεις των καταρρεύσεων.

Η πύκνωση καταρρεύσεων που παρατηρούμε μετά το 2000 −και μάλιστα σε τοίχους που εδράζονταν αρκετά καλά− προφανώς οφείλεται στα όσα έγραψε τότε ο Μπαλάνος  − αφού κάποιοι φρόντισαν να βάλουν το χέρι τους (μάλλον το πόδι τους, γιατί συχνά υπήρχαν αποτυπώματα από κλοτσιές στους πεσμένους τοίχους). Είναι φανερό ότι κάτι ανάλογο συνέβη και μετά την εμφάνιση του παρόντος το 2008. Όσο για το πού θα πέσει ένας τοίχος δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: να πέσει προς τα μέσα ή προς τα έξω. Όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι έπεσαν προς τα έξω, φυσιολογικά,  αφού το τσιμέντο της βάσης μόνο προς τα έξω μπορούσε να γείρει μετά την υποχώρηση των μπάζων. Οι δε εσωτερικοί, ε, αυτοί δεν είχαν επιλογή· όπου και να 'πεφταν πάλι μέσα θα ήταν!

 

Αριστερά, πεσμένοι μεσότοιχοι. Δεξιά, οι σκορπισμένοι εξωτερικοί τοίχοι. Ίδια εικόνα αντικρίζουμε και στις άλλες πλευρές.

Δεξιά, σε πρώτο πλάνο 5 από τους "νάνους" και στο βάθος το "σπίτι" τους (η φωτο υπάρχει στο βιβλίο Πεντέλη, τόμ. Β΄, σ. 87, του Τιμόθεου Κιλίφη, αρχιμανδρίτη της Μονής Πεντέλης, και πρέπει να είναι από το δεύτερο μισό της δεκαετίας '60). Αριστερά, η ίδια βορινή άποψη σήμερα (μέσα σε έλλειψη σημείο για την ταύτιση), αλλά χωρίς σπίτι, αφού κάποιοι κοπιάζοντας πολύ φρόντισαν να μην αφήσουν να εξέχει τίποτε από το επίπεδο του πατώματος.

[προσθήκη - 23/5/14] Όταν την άνοιξη 2013 είδα ότι κάποιος έσκαβε συστηματικά γύρω από το "Σπίτι των Νάνων", αρχικά πίστεψα ότι απλώς ρύθμιζε ανιχνευτή μετάλλων, αφού σε κάθε μικρό λάκκο υπήρχε και κάτι μεταλλικό, συνήθως κονσερβοκούτι. Ώσπου στις 19/9/13 συνάντησα τον παλαιό Πεντελιώτη Θ.Σ., που με πληροφόρησε πως υπάρχει από δεκαετίες η εντόπια φήμη για κρυμμένα λεφτά στην περιοχή του συγκεκριμένου λατομείου! Μάλιστα, γνώριζε ποιος είχε κάνει έρευνες παλαιότερα. Δεν αποκλείεται λοιπόν, η τελευταία καθαίρεση τοίχου, όπου έβγαλαν μία-μία τις πέτρες, να σχετίζεται με αυτή τη φήμη.

Ένα από τα δεκάδες σκαψίματα.

Το αίτιο για όλα αυτά τα λαθάκια είναι το αίσθημα του μυστηρίου που προβάλλεται δοθείσης ευκαιρίας σε οτιδήποτε. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό· αντιθέτως, είναι το ζητούμενο. Διότι αυτό το αίσθημα χωρίς καμία διάκριση πρέπει να έχει ως αντικείμενο εφαρμογής τα πάντα, οπότε θα ζούμε σ' ένα αινιγματώδη κόσμο που δε θα ερμηνεύσουμε ποτέ τελειωτικά, όμως για καθαρά διαχειριστικούς λόγους οφείλουμε να θέτουμε αυθαίρετα, αλλά ευρέως αποδεκτά, όρια για το τι θα θεωρούμε γνωστό και τι άγνωστο (μέχρι νεοτέρου απολογισμού). Η διαφωνία μου είναι η εξής: να προβάλλεται σ' εκείνο που υπάρχει, όχι στο σαφώς ανύπαρκτο. Γιατί τότε ο αναζητητής του παράδοξου, που αποσκοπεί στην προώθηση και στη διεύρυνση της γνώσης, πέρα από το ξεστράτισμα σε λαβυρινθώδη αδιέξοδα κινδυνεύει να γίνει απλώς εθισμένος στο συνοδευτικό αίσθημα, επιζητώντας το άκριτα, και πέραν τούτου ουδέν. Βέβαια κι εγώ, ως «άνθρωπος ομοιοπαθής», υπόκειμαι στις ίδιες αδυναμίες, και εύχομαι τα λάθη του παρόντος βιβλίου να είναι λίγα και επουσιώδη.

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 


[1] Να προσθέσουμε και τις ακριβείς και έγκυρες μαρτυρίες που αφορούν όμως φτιαχτά ευρήματα. Π.χ. αυτός που άφηνε άδειες κονσέρβες, κ.λπ. στο στενό τούνελ (βλ. Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 35-6) προφανώς είχε την πρόθεση να δημιουργήσει γρίφους (φυσικά δεν ήταν ο μοναδικός).

Τα δύο κουτάκια βρίσκονται σε πολύ δυσπρόσιτο σημείο της διαδρομής προς τη "λίμνη". Είναι φανερό πως έχουν τοποθετηθεί με εξαιρετική δυσκολία. (Ο Α.Π. που τα φωτογράφισε δεν τα έφτανε καν). Ο δράστης, είτε είχε υπόψη του τα σχετικά αναγραφόμενα από τον Μπαλάνο είτε όχι, κινήθηκε από τα ίδια ελατήρια.

Επίσης, στις σελ. 58-60 γίνεται πολύς λόγος για κάποιο φακό που βρέθηκε ν' αναβοσβήνει στο βάθος ενός από τα φυσικά πηγάδια της Σπηλιάς. Είμαι της γνώμης ότι ο φακός ξεχάστηκε (έχω βρει 12 φακούς κατά καιρούς − εννοώ λειτουργικούς, γιατί έχω βρει περισσότερους χαλασμένους). Δηλαδή, ο ένας της παρέας νομίζει ότι θα τον πάρει ο άλλος, και τελικά κανείς δεν ξανακατεβαίνει στο πηγάδι. Μπορεί όμως και να τον άφησαν για φάρσα. Ξέρω ανάλογη περίπτωση όπου για παρόμοιους λόγους φίλος γνωστού ερευνητή τοποθέτησε σε σκοτεινό σημείο πάνω στην κατολίσθηση μια διαφημιστική κονκάρδα που αναβόσβηνε. Το μόνο που αξίζει το θαυμασμό μας είναι η συγκυρία, δηλαδή να αναβοσβήνει κατά την επίσκεψη του Μπαλάνου. Αλλιώς, τι απομένει; Ο κάτοχος του φακού τον ακούμπησε προσεκτικά «σε ένα πεζούλι του τοίχου» (αυ. σ. 59), σταύρωσε τα χέρια στο στήθος και... διακτινίστηκε;  (Όσο για το πόσο μπορούσαν να διαρκέσουν οι μπαταρίες, το κόκκινο φωτάκι που αναβόσβηνε καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια).

Οι 10 από τους 12 φακούς. Λείπει ένας που έδωσα σε κατασκηνωτή (ενώ δεν έχω σημειώσει πού και πότε βρήκα τον τέταρτο της φωτο).

Όταν έγραφα τα παραπάνω ήταν 4/3/08. Είκοσι μέρες αργότερα εντόπισα και άλλο φακό, στο σημείο με το μαρκάρισμα. Πρέπει να βρισκόταν εκεί μερικές εβδομάδες.

Ο κόσμος, βέβαια, δεν ξεχνάει μόνο φακούς στη Σπηλιά· ξεχνάει πακέτα με τσιγάρα, αναπτήρες, κλειδιά, καπέλα, ρούχα, γυαλιά... (π.χ. έχω βρει 16 ζευγάρια γυαλιά).

Ύστερα από πολύ ψάξιμο, βρήκα τα 13 ζευγάρια (και τα Speedo).

[Μετά τη συγγραφή του παρόντος (2008) βρήκα ήδη άλλα 6 ζευγάρια γυαλιά.]

Αλλά τι είναι εκείνο που κάνει τον Μπαλάνο να παραμερίζει ασυζητητί τις παραπάνω ισχυρές εκδοχές και να μας ωθεί σε κάτι απροσδιόριστα μυστηριώδες; Μα, το αίσθημα κατά τη διάρκεια της εμπειρίας. Όταν νιώσουμε τη μαγεία, μετά είναι δύσκολο να δεχτούμε την απομυθοποίηση του πυροδοτικού παράγοντα. Αφενός, είναι σαν να προδίδουμε αυτό που ζήσαμε· σαν να το ρίχνουμε χαμηλά. Αφετέρου, είναι σαν να παραδεχόμαστε πως εξαπατηθήκαμε ως αφελείς. Αυτή είναι μια αχρείαστη αντίδραση. Μόνο δευτερεύουσα σημασία έχει το αίτιο. Ό,τι αξίζει πραγματικά είναι η εσωτερική μετακίνηση, η διαφοροποίηση του συνηθισμένου μας εαυτού. Γιατί η ανάμνηση του περιστατικού μπορεί να ανακαλέσει το συνοδευτικό αίσθημα. Όσο διαρκεί αυτό, αλλάζει ο κόσμος, δηλαδή το επίπεδο της συνείδησής μας. Συχνά, λοιπόν, ακόμη και η εξαπάτησή μας είναι αναγκαία, εφόσον φέρει το ζητούμενο αποτέλεσμα.

Και όσο οι φαρσέρ πετυχαίνουν το σκοπό τους, τόσο βρίσκονται μιμητές: στις αρχές Μαρτίου 2007 κάποιος φίλος είδε σε εσοχή του σπηλαιοβάραθρου Περράκη ένα αθλητικό παπούτσι. Τελικά, δεν είχε συμβεί ατύχημα, απλώς κάποιος πήρε ένα από τα παπούτσια που είχε εγκαταλείψει ο γνωστός Π. (ο νεότερος από τους κατά εποχές ερημίτες που από το χειμώνα 2003 ζει στο βουνό, είτε στο παράσπιτο των Ασωμάτων είτε −διωκόμενος− σε διάφορα καλύβια λατομείων) και το έβαλε εκεί μάλλον για να προβληματίσει τους επισκέπτες του βαράθρου. Με διαφορετική, λοιπόν, ψυχολογία κατεβαίνεις στα έγκατα της γης, όταν σου έχει υποβληθεί το ενδεχόμενο να συναντήσεις ένα τσακισμένο πτώμα. Η έτσι κι αλλιώς extreme εμπειρία εμπλουτίζεται.

Το αριστερό παπούτσι στο βάραθρο και στην ένθετη το δεξί έξω από το καλύβι που έμενε ο Π.

Στην πρώτη φωτο, το νοικοκυριό του Π. στους Ασώματους. Στη δεξιά ένθετη, οι επιτόπου γραμμένες απειλές και στην αριστερή, η "επικήρυξη" αναρτημένη στην πηγή του Αγιάννη (υπήρχε ανάλογη και στην πλατεία της Παλιάς Πεντέλης!). Στη δεύτερη φωτο, απόψεις από δύο εκ των τριών καλυβιών που εγκαταστάθηκε. (Επιμένω με τα σχετικά στοιχεία, αφού ακόμη και ο καταδιωκόμενος Π. στην περιπλάνησή του διασταυρώθηκε με κάποιους που τον ενέπλεξαν σε σενάρια για επανάληψη των έργων σε άλλη τοποθεσία).

Να σημειώσω πως σ' αυτό το κεφάλαιο, λόγω της φύσης των αναφορών, είναι αδύνατο να έχω απόλυτες απαντήσεις σε όλα. Οπότε, οι προτεινόμενες εικασίες και οι διαφαινόμενες νουθεσίες ας προσπεραστούν από τους έχοντες διαφορετική γνώμη.

[2] Δεν το επινόησα· στις 27/4/06 μου το μετέφερε κάποιος που επισκεπτόταν τη Σπηλιά από τη δεκαετία του '60.

Για εξαφανίσεις ανθρώπων δε χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτε. Ό,τι κυκλοφορεί είναι εντελώς ανυπόστατο, ποικίλης προέλευσης, ακόμη και μεταφορικής! Χαρακτηριστικό παράδειγμα: είπε κάποιος ερευνητής (8/6/93, Σεμίνα Διγενή, αντ1, Made in Greece, βλ. εδώ, 12:09) ότι πήγε στη Σπηλιά με μια φίλη του και αυτή εξαφανίστηκε. Βέβαια, λέγοντας «εξαφανίστηκε» εννοούσε πως ύστερα από κάποιο διάστημα αυτή άλλαξε σπίτι, δεν του ξανατηλεφώνησε κι έχασε τα ίχνη της. Προφανώς, "επειδή δεν του πήγαινε αλλού το μυαλό", συνέδεσε το γεγονός με κάτι που υποτίθεται ότι θα της συνέβη στη Σπηλιά και δεν έγινε αντιληπτό αρχικά. Κανείς όμως δεν του ζήτησε διευκρινίσεις (ή κόπηκαν στο μοντάζ), κι έτσι όλοι καταλάβαμε πως η φίλη του εξαφανίστηκε μέσα στη Σπηλιά κατά την επίσκεψή τους!

Όμως, αν απατεώνες ή διαταραγμένοι λένε φαντασιοκοπήματα, οι ανάλογες (πολύ συχνές) ιστορίες  από ανθρώπους καθ' όλα λογικούς και αξιόπιστους αποδεικνύουν πως υπάρχει ένα ευρύτερο θεματάκι. (Δεν εννοώ πως εξαφανίζονται άνθρωποι στη Σπηλιά, αλλά πως όλοι διαρκώς φλερτάρουμε επικίνδυνα με το παράλογο − εν αγνοία μας, εννοείται).

[3] Επ' ευκαιρία να παραθέσω ορισμένα από τα γυρίσματα που έγιναν στην Πεντέλη (σχεδόν όλα στη Σπηλιά και στις σήραγγες), δηλαδή μόνο ό,τι έτυχε ν' αντιληφθώ προσωπικά, και μόνο όσες εκπομπές συνέβη να παρακολουθήσω:

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Έρευνα, 5/12/80. ΥΕΝΕΔ, Σπηλαιολογικοί θησαυροί, 30/6/82 (8/6/91, 27/1/93 επανάληψη). ΕΡΤ1, Νίκου Βαρβέρη, Το ελληνικό μάρμαρο (Γ΄ μέρος), 7/9/87 (17/2/10 επανάληψη). Στον χώρο της ιστορίας, 2/11/87. ΕΤ2, Μέμης Σπυράτου, 1989, Η τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα, Λατομεία (μέρος Α΄, μέρος Β΄, μέρος Γ΄), 11/6/90. ΕΤ2, Σπορ και περιπέτεια, 10/7/90 (11/9/90 επανάληψη). 30/1/07: γύρισμα από 902 TV στη λίμνη. ΕΤ1, Σπορ ιστορίες, 7/7/07. 28/5-8/10/12: ΕΡΤ.

ΕΡΕΥΝΑ: ΑΝΤ1, Made in Greece, 8/6/93. ΕΤ2, Τα μυστήρια της Ελλάδας, 22/1/95 (13/7/95 επανάληψη). ΚΑΝΑΛΙ 5, Σπασμένος Καθρέφτης, 14/10/95. ΣΚΑΪ, Νύχτα..., 21−28/2/97 (21/3/97 Επανάληψη Α΄ μέρους). NEW CHANNEL, Ελλήνων μυστήρια, 10/4/98. EXTRA 3, Ασυμβίβαστα, 13­−20/3/04. ALTER,  Χωρίς Μοντάζ, 29/5/04, 5/6/04. EXTRA 3, Αληθινά ψέματα, 20−27/7/04. ALTER,  Οι πύλες του ανεξήγητου, 10/2/07, 7/3/09. MEGA, Πρωταγωνιστές, "Μας ψεκάζουν;", 19/5/13.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ: MEGA, ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο, Ιούλιος '90. ΤΗΛΕΤΩΡΑ, 8−15/10/99. ΑΝΤ1, Μπαμ, 10/6/01. ΑΝΤ1, δελτίο ειδήσεων, 4/7/03. 18/9/03: 'Αννα Δρούζα. MEGA, Από στόμα σε στόμα, 27/3/04. ΝΕΤ, Καθημερινά, 13/6/05. ΕΤ1, Ημερολόγια, στις αρχές 2006 (ο χώρος ως απλό ντεκόρ συνέντευξης της Ευανθίας Ρεμπούτσικα). ΕΤ1, Αφιέρωμα στον Βασίλη Ορφανό, 13/4/06 (προβλήθηκε 7/707). ΝΕΤ, Η ζωή είναι παιχνίδι, 'Αννα Δρούζα, 17/10/06, 22/11/06. ALTER, Κοιτάω μπροστά, Ράνια Θρασκιά, 14/11/06.  29/1/07: trial μέσα στη σπηλιά για κάποια εκπομπή του Α. Μικρούτσικου. Στις αρχές Μαΐου 2008, Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ. 20/1/10: MAD, αναρρίχηση. 23/2/10: ALPHA, Πάνω στην ώρα.

ΣΕΙΡΕΣ: ΑΝΤ1, Ανατομία ενός εγκλήματος, (γυρίστηκε 8/7/93). MEGA, Η ζωή μια βόλτα, 31/1/00. ΑΝΤ1, 2/3/01 Ποτέ δεν είναι αργά. ALPHA, Μυστικές διαδρομές, 21/3/01. MEGA, Για μια θέση στον ήλιο, 29/3/01. ALPHA, Μείνε δίπλα μου, 23/9/05. (Οι σειρές είναι πολύ περισσότερες, αλλά δεν έτυχε να τις σημειώσω. Πάντως στις 27/10 και 27/11/97 γύριζαν κάποια σειρά της ΕΤ1. Και η ΑΤΑ έκανε γυρίσματα 23−30/4/98, 16/9/99, 14/10/99, 10/2/00). ΑΝΤ1, Το κλειδί του Παραδείσου (παίχτηκε στις 19/11/08). ALPHA, Έχω ένα μυστικό, 13/1/09, μεταδόθηκε στις 12/2/09, και μπορείτε να δείτε τη σκηνή, χρόνος 11:06 - 14:54, εδώ:

http://video.google.com/videoplay?docid=1409043128245666422

MEGA, Κάτω Παρτάλι, 30/10/14, επεισόδιο 16, 24:33, εδώ:

http://www.megatv.com/katopartali/default.asp?catid=37340&subid=2&pubid=34357086

ΤΑΙΝΙΕΣ: Ψηλός, λιγνός και ψεύταρος (με τον Στάθη Ψάλτη) έχει πλάνο 11 δευτερολέπτων (μάλλον από το 1985) από το εξωτερικό της Σπηλιάς

http://video.google.com/videoplay?docid=-3267880473668263056 (59:15-26)

Ούλοι εμείς, εφέντη, Λεωνίδας Βαρδαρός, 2−5/1/98, παίχτηκε στις 17/5/05 στην ΕΤ1. Ο χαμένος τα παίρνει όλα, του Νικολαΐδη, 2002,  η σκηνή κόπηκε στο μοντάζ.

Πέντε λεπτά ακόμη, του Γιάννη Ξανθόπουλου, η εξάλεπτη σεκάνς της Σπηλιάς γυρίστηκε στις 30/3/06, παίχτηκε στο MEGA στις 11/10/09.

Βλ. http://video.google.com/videoplay?docid=-7329840309138621564# (1:13:44 - 1:19:14)

Το φθινόπωρο 2005 γυρίστηκε σκηνή για την ταινία με ζόμπι Το Κακό των αδελφών Νούσια.

Βλ. http://video.google.com/videoplay?docid=-6152007479880625895# (02:26 - 03:46)

Timor Mortis, μικρού μήκους του Νίκου Δροσάκη, στις 30/3/08 (αν δεν άλλαξε γνώμη).

4/3/10 γύρισμα σκηνής (παρωδία του Κρυφού σχολειού ως "Κρυφό Λύκειο Θηλέων").

10/10/13 γύρισμα για την ταινία μικρού μήκους Το μυστικό του Θησέα, του Μάριου Ιορδάνου (βλ. φωτο).

2015 Τίσις, του Γιώργου Ευαγγελόπουλου.

ΒΙΝΤΕΟΚΛΙΠ: Πυξ Λαξ, Έπαψες αγάπη να θυμίζεις, 11/1/99. Naer Mataron, Incarcerating Gallantry, 23/10/07. Lightfold, Dare Eagle Go, 24/12/14. Amken, Soul’s Crypt, 7/11/15. Μαρίνος, Με αγγέλους ταξιδεύω, 1/2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: TV Film, Stefi films, διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας, 27/10/94. Διαφήμιση μπισκότων της X-rated, τέλη 1997, δεν παίχτηκε γιατί δεν άρεσε στον πελάτη κι επέλεξε άλλη. Διαφήμιση του Jeep Cherokee, μάλλον Μάιος 2006. Διαφήμιση της Vodaphone, τέλη Νοεμβρίου 2007. Διαφήμιση της Creta Farms, 26-27/8/15.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ: γυναικείας μόδας, 9/11/95. Βαπτιστικών, 20/7/98. Τέλη δεκαετίας '90, Λευτέρης Μιαούλης, (βλ. http://lefteris.omorfipoli.com/penteliA.php, http://lefteris.omorfipoli.com/penteliB.php, Gothic, 2013 EYEFIXstudio (βλ.  https://www.youtube.com/watch?v=MgHhW44LIjg 6:22).

'Αλλα αδιευκρίνιστα γυρίσματα έγιναν: 6/11/91, 8/7/93, 22/6/95, 13/7/95, 11/9/95,  26/5/97,  17/12/98, 5/8/99, 19/8/99, 14/10/02, 16/8/04, 31/10/05, 27/1/07, 30/1/08, 25/4/08, 30/7/15.

   

Τρία στιγμιότυπα από γυρίσματα. Στη μεσαία φωτο, η λεζάντα θα μπορούσε να ήταν "περιμένοντας αυτόν που έχει στήσει ολόκληρο συνεργείο".

[4] Αρκεί και μόνον ότι δε συναγελάζεται με τον εσμό των "ερευνητών" στα γνωστού επιπέδου τηλεοπτικά πάνελ.

[5] «Ένας άλλος ερευνητής κατάφερε να συναντήσει μερικούς ακόμη εργάτες, για να μάθει από ανεξάρτητες μαρτυρίες κάτι ακόμη πιο ακατανόητο και τρελό. Στη διάρκεια των έργων η σπηλιά γέμισε από μυριάδες... γάτες! Ήταν ήμερες γάτες και χρειαζόταν να τις σπρώχνουν με τα πόδια, προκειμένου ν' ανοίξουν δρόμο και να περάσουν. Φαίνονταν σπιτίσιες γάτες, αλλά η σπηλιά απέχει χιλιόμετρα από την πόλη και, όπως και να 'χουν τα πράγματα, γιατί μαζεύτηκαν χιλιάδες γάτες; (...) Τι τις είχε τραβήξει εκεί κι από πού είχαν έρθει στο βουνό; (...) Τα αιλουροειδή αυτά υπήρξαν πάντα παράξενα ζώα σ' όλη την περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Περισσότερο από κάθε άλλο πλάσμα, φαίνεται να είναι σε θέση να βλέπουν πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει. Το παράξενο είναι ότι θεωρούν τους πάντες και τα πάντα πιθανούς εχθρούς, εκτός αν γνωρίζουν απόλυτα με τι έχουν να κάνουν και το έχουν κατατάξει στους φίλους. Κι οι γάτες στην περίπτωση αυτή έδειχναν να θεωρούν το περιβάλλον εντελώς φιλικό. Όμως το ανθρώπινο περιβάλλον το θεωρούν πάντα εχθρικό και φιλίες πιάνουν μόνο με συγκεκριμένους ανθρώπους...» (Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 100)

Αν, κατά το υπονοούμενο συμπέρασμα, οι γάτες είχαν πιάσει φιλίες με κάποιους αόρατους στα μάτια των ανθρώπων, δεν το ξέρω. Αλλά ποιες χιλιάδες γάτες; Κάπου-κάπου τυχαίνουν γάτες στην Πεντέλη, αλλά το «μυριάδες» μάλλον είναι προϊόν διαδοχικής υπερβολής, που θυμίζει ιστορίες κυνηγών ή ψαράδων! Αν λάβουμε υπόψη ότι τα λατομεία έκλεισαν λίγους μήνες πριν αρχίσουν τα έργα, ίσως ξέμειναν καμιά δεκαριά σκόρπιες γάτες οι οποίες ήταν φυσικό όταν αντιλήφθηκαν ανθρώπινη γνωστή δραστηριότητα, που σήμαινε γι' αυτές τροφή, να πλησίασαν την περιοχή. Το μόνο που θυμάμαι από τις διάφορες φάσεις των έργων ήταν ότι πάντα στο εργοτάξιο τάιζαν κάποια γάτα. Το καλοκαίρι του 1979 μάλιστα, φεύγοντας εγκατέλειψαν μια γάτα με τα μικρά της. Αλλά γενικά, όλα τα χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους γάτες στη Σπηλιά, χωρίς να είναι κάτι το αξιοπερίεργο. Απλώς, στις παρυφές των οικισμών, ορισμένες γάτες επιστρέφουν στην  άγρια κατάσταση και τριγυρίζουν στο βουνό. 'Αλλοτε πάλι τις παρατούν εκεί οι ιδιοκτήτες τους.

Στις 29/8/05 μάλλον κάποιος εκ των ευσεβών πανηγυριστών άφησε στο εκκλησάκι του Αγιάννη ένα γάτο, ίσως για να ασκητέψει. Εδώ εν ώρα γεύματος. Έμεινε εκεί μέχρι τα Χριστούγεννα, και δεν ξέρω αν τον πήρε κάποιος ή απλώς έπεσε θύμα.

Όποιος πηγαίνει μόνο στη Σπηλιά, είναι επόμενο να νομίζει πως οι γάτες εμφανίζονται αποκλειστικά εκεί, ενώ η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: τις βλέπω αρκετά συχνά στην ευρύτερη περιοχή του βουνού και σπανίως στη Σπηλιά. Για την ακρίβεια, 61 φορές (τελευταία 22/6/15): 16 στη Σπηλιά (οι 6 διαπιστωμένα των έργων), 13 σε άλλα σημεία ψηλά στο βουνό και 32 στους πρόποδες. Ώστε οι άγνωστης προέλευσης ήταν 10 φορές στη Σπηλιά έναντι 45 στο βουνό.

Να και γάτα στη Σπηλιά. (Πάλι Αύγουστος, ο μήνας των αθρόων εγκαταλείψεων κατοικίδιων). Μέχρι τις 21/9/11 την είδα 6 φορές.

[προσθήκη-3/2/15] Ενώ κάποιες γάτες "αγριεύουν", ορισμένες αλεπούδες παραγνωρίζονται με τους ανθρώπους, κάτι που οπωσδήποτε δεν είναι καλό (για τις αλεπούδες βέβαια). Στις 312 συναντήσεις μου με αλεπούδες (από 28/6/80 μέχρι 4/8/14, σε 256 διαφορετικές επισκέψεις) η συμπεριφορά τους ήταν η αναμενόμενη: απλώς έσπευδαν να εξαφανιστούν. Όμως, οι δύο επόμενες ήταν παράξενες: στις 15/12/14 γυρίζοντας να κοιτάξω πίσω μου στο μονοπάτι (για άσχετο λόγο) διαπίστωσα ότι με ακολουθούσε αλεπού στα 4-5 μέτρα. Παρότι την είδα, παρότι το φλας άστραφτε, συνέχισε να με ακολουθεί για άλλα 200 μ., μέχρι που απλώς χώρισαν οι δρόμοι μας. Και στις 26/1/15 συναντηθήκαμε (υποθέτω πως ήταν η ίδια αλεπού), βαίνοντες αντιθέτως στο ίδιο μονοπάτι. Και πλησίασε ακόμη περισσότερο. Ανάλογη συνάντηση είχε στις 17/1/15 και ο Α.Π. σε άλλο σημείο του βουνού. Υπάρχουν αλεπούδες που έχουν μάθει να περιμένουν τροφή από ανθρώπους, συνήθως στο πέρασμα αυτοκινήτων. Όμως, εδώ μάλλον μοιάζει με κάτι άλλο, με το "Δε σε φοβάμαι, η περιοχή είναι δική μου". Έχει επανεμφανιστεί και η λύσσα...

Ο καρπός των δύο συναντήσεων.

[6] Το μόνο που μπορώ να πιστοποιήσω είναι ότι το 1997 πράγματι ήταν η τελευταία χρονιά για το παλαιό τζιπ (14776) του τμήματος της Πεντέλης.

[7] Εξαιρείται ο Τούρκος Εβλιά Τσελεμπί, όμως όταν «υψώνει το πελώριο ανάστημά του ένα βουνό, που −η κορυφή του− μοιάζει ν' ακουμπάει στον ουρανό», όταν «στην κορυφή του υπάρχει ανάκτορο −κτίσμα περίτεχνο− που ο σοφός βασιλιάς Σολομών −ας έχει ειρήνη!− το 'χει αναγείρει για χάρη της Μπαλκίς Ανά», (Ταξίδι στην Ελλάδα, σ. 189, απόδοση Ν. Χειλαδάκη), μάλλον αναφέρεται σε άλλη Πεντέλη, φανταστική ή αλλοκοσμική (βλ. και Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα, σ. 116, όπου παρατίθεται το απόσπασμα κατά μετάφραση του Κ. Μπίρη, Τα Αττικά του Εβλιά Τσελεμπί, σ. 59).

[προσθήκη] Ίσως να υπάρχει κάποιο σπέρμα αλήθειας, γιατί εκτός των χαρακτηριστικών φυσικών βράχων που από μακριά δίνουν την εντύπωση ερειπίων οχυρωμένης ακρόπολης (θυμίζω πως η κορυφή λέγεται Πυργάρι, πυργίσκος, αρκετά συνηθισμένο τοπωνύμιο), σώζονται τμήματα μεγάλου αναλήμματος που συνδέει ακριβώς αυτούς τους βράχους. Βέβαια, περισσότερο μοιάζει με πεζούλα παρά με ανάκτορο, αλλά ποιος ξέρει... (Πάντως, σε ένα σημείο η λιθοδομή υψώνεται πάνω από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους, πράγμα που δε συνάδει με πεζούλα, κι άλλες πέτρες μάλλον έχουν πέσει προς τα έξω).

Δύο τμήματα του αναλήμματος.

[8] Εκτός βέβαια από τις συνηθισμένες διαφορές στις περιγραφές του χώρου. Όταν λέμε συνηθισμένες, δεν εννοούμε στη Σπηλιά αλλά παντού και πάντοτε, όπως π.χ. στις αντικρουόμενες μαρτυρίες για ένα τροχαίο ατύχημα. Εκτός των παραμνησιών, σκεφτείτε πως είναι τελείως διαφορετικό να μπει κάποιος με κλειστοφοβία σε στενόχωρο πέρασμα ή κάποιος που απολαμβάνει την αίσθηση. Ο καθένας δε θα διηγηθεί εντελώς διαφορετική εμπειρία; Ποια εκδοχή θα είναι πιο αληθινή;

[9] Βλ. Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα, σ. 117. Επίσης, από τον Οκτώβριο 2004 υπάρχει και σε ταμπλό μέσα στον 'Αγιο Νικόλαο. (Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2009, οπότε το έβγαλαν και το πέταξαν κατεστραμμένο κοντά στην πινακίδα των Ελληνικών Τεχνικών Έργων [βλ. εδώ, σημ. 28]).

Από ορισμένες ανακρίβειες, κάποιος φρόντισε να σβήσει τις σχετικές με το λήσταρχο Νταβέλη.

[10] Τα ερείπια του οποίου βρίσκονται στην είσοδο του λατομείου (λ10 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ), όπως βγαίνουμε από την παλιά πύλη της περίφραξης στα δεξιά μας.

[11] Οι παλαιοί μηχανικοί εκσκαφείς με τα συρματόσκοινα κι εξάρτηση κάδου υπό τύπον μετωπικού φτυαριού (front shovel).

Το τελευταίο ενεργό σόβελ της Πεντέλης (μέχρι το 1983, στο τριβείο Μαρή). Σήμερα δεν υπάρχει ούτε αυτό. Ήταν από τα μικρά μοντέλα της Ruston-Bucyrus. Θυμάμαι ένα Ruston 71RB 20F2 του τριβείου Ράικου (το 1980 δούλευε κάτω από το εργοτάξιο του Σαραντόπουλου), που μπορούσες να περπατήσεις μέσα στον κάδο του. (Δείτε εδώ το σκάφος του συγκεκριμένου εκσκαφέα, από την ιστοσελίδα του Δήμου Νέας Πεντέλης).

[12] Η πιο αφάνταστη σχετική ιστορία που άκουσα, ήταν η εξής: το 1978, μια παρέα βρισκόταν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής και τραβούσε φωτογραφίες. Κάποιος έριξε την ιδέα να πάνε στη Σπηλιά. Κοίταξαν τη φωτογραφική μηχανή και είδαν πως είχαν ακόμη μερικές πόζες. Έτσι, δεν αγόρασαν άλλο φιλμ. Ήταν η πρώτη τους επίσκεψη στη Σπηλιά τις μέρες της μεγάλης της δόξας! Αφού κατάφεραν να μπουν από τα συρματοπλέγματα, είδαν ότι έξω από το παράπηγμα του φύλακα υπήρχε κεσές με γάλα για μία γάτα. Έβγαλαν το συμπέρασμα πως ο φύλακας θα εμφανιζόταν από στιγμή σε στιγμή, και με την ψυχή στο στόμα έριξαν μια βιαστική ματιά στη Σπηλιά. Βγαίνοντας, στήθηκαν για την αναμνηστική πόζα. Αυτός που κρατούσε τη μηχανή, την κοιτούσε βλακωδώς και καθυστερούσε παρά τις παροτρύνσεις να συντομεύει. Τελικά, ανακοίνωσε ότι στη μηχανή δεν υπήρχε φιλμ! Τσακώθηκαν για το ποιος κάνει πλάκα σε ποιον, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Χ.Γ. που μου διηγήθηκε την περίπτωση ήταν πεπεισμένος ότι κάτι ανεξήγητο είχε συμβεί.

[13] Επειδή στις 18/10/86, φωτογράφισα ένα πειστικό ανδρείκελο εν είδει ακέφαλου πτώματος (είχε τοποθετηθεί στο μικρό θάλαμο που υπάρχει στο βάθος της σπηλιάς − βλ. παράρτημα Περιστατικά), είχα ένα παραπάνω λόγο να σκεφτώ μήπως κάποιος στο εμφανιστήριο είδε το "πτώμα" και κράτησε το φιλμ. Βέβαια, όταν πέρασαν ημέρες και δε μ' επισκέφτηκε η αστυνομία, αυτή η εκδοχή εξέπεσε.

[14] Η συγκομιδή μου: 11/10/86: δεν άναβε το φλας (καμένο). 9/10/87: αδειασμένη η καινούργια μπαταρία. 25/6/87: το φιλμ δε γύριζε πάντα. 30/9/88: το φωτόμετρο έδειχνε (λανθασμένα) πως υπήρχε πολύ φως, ο φακός έπαιζε. 25/11/88: δεν άναβε το λαμπάκι του φλας (για να δείξει ότι φορτίστηκε). 10/8/89: το φωτόμετρο τα ίδια  όπως 30/9/88, αλλά διαφορετικής μηχανής. Πρόβλημα και με τη φόρτιση του φλας. 12/4/90: από τις 36 πόζες μπορούσαν να τυπωθούν ευπρόσωπα μόνον 8 (παράγωνα καρέ, διπλοπατήματα, ενώ απ' την 15η και μετά δεν ήταν καμία φωτισμένη). 19/3/91: αρχικά δεν άναβε το φλας. Διπλοπάτημα στις πρώτες δύο (προφανώς χαλαρό φιλμ). 13/7/07: δύο ακριβές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δούλευαν κανονικά απέξω, αλλά μόλις μπήκαν στη Σπηλιά, η μεν πρώτη έμεινε από μπαταρία (ούτε οι καινούργιες έκαναν τίποτε), η δε άλλη μπλοκάρισε κι έμεινε με το φακό έξω. Η πρώτη επαναλειτούργησε αφού απομακρύνθηκε από τη Σπηλιά. Στη συνέχεια, πάλι μέσα, δούλεψε μέχρι κάτω από την τρύπα στο βάθος της Σπηλιάς. Εκεί, έπαθε τα ίδια (οριστικά πια), η δε άλλη κάθε λίγο κολλούσε, και το φλας της δε λειτουργούσε πάντα.

21/12/86: εμφανίστηκε φωτεινή ταινία μέσα στη Σπηλιά, ημέρα, χωρίς φλας. 10/8/89: μόνο σε 2 ενδιάμεσες, σαν να είχε πάρει φως το φιλμ. 14/11/91: μαύρες λουρίδες σε 3, άλλες  2 με φλας σκοτεινές.

Για τις φωτογραφίες που εμφανίζουν κάτι απροσδόκητο υπάρχουν εξηγήσεις κατά περίπτωση, και μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια που να είναι εντελώς ανεξήγητη, παρόλο που πολλοί τραβούν αμέτρητες φωτογραφίες με συνθήκες πρόσφορες για περίεργα αποτελέσματα. Η υγρασία του χώρου, η εκπνοή του φωτογράφου, ο καπνός του τσιγάρου, τα αιωρούμενα σωματίδια, δημιουργούν περίεργα σχήματα στις φωτογραφίες, ειδικά όταν χρησιμοποιείται φλας στο σκοτάδι προς κατευθύνσεις όπου δεν επαρκεί για να φωτίσει κανένα "χειροπιαστό" αντικείμενο.

Τράβηξα αυτή τη φωτο επί τούτου, για να δείξω πόσο εύκολο είναι να δεις σχήματα στον καπνό του τσιγάρου. Οι μικρές σφαίρες όμως μοιάζουν με τρισδιάστατες κι όχι με συνήθη orbs.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως οι ασπρίλες οφείλονταν στο φωτισμένο από τον ήλιο στόμιο της Σπηλιάς (βρίσκεται περίπου μισό μέτρο αριστερότερα). Όμως, στην αριστερή φωτο η λάμψη σαφώς τελειώνει και φαίνεται φυσιολογικά ο βράχος, παρόλο που είναι πιο κοντά στο στόμιο. Η επόμενη φωτο, τραβήχτηκε στο ίδιο σημείο περίπου 19 χρόνια αργότερα.

Αυτή τη φορά οι ασπρίλες έχουν καθορισμένα όρια, και μάλιστα φαίνεται ότι μετακινήθηκαν στο ελάχιστο διάστημα που το διάφραγμα έμεινε ανοιχτό.

Εδώ δεν έχει χρησιμοποιηθεί φλας. Το βέλος δείχνει ένα φούξια "συννεφάκι" (στην ένθετη, φωτισμένο και μεγεθυσμένο). Στην επανάληψη της πόζας, ξαναβγήκε ελαφρώς μετατοπισμένο, δηλαδή σαν να ήταν πάνω στο φακό της μηχανής ή πολύ κοντά σε αυτόν.

Φωτεινό φαινόμενο στο βάθος της Σπηλιάς, που έγινε αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού, περιγράφει ο Θ. Ξανθόπουλος (Πάνειος) στο βιβλίο του 'Αδηλη Ελλάδα (σ. 191-4).

Όσο για το ακουστικό φαινόμενο που περιγράφει (αυ. σ. 195-6), μου θυμίζει τον ήχο που αναφέρω στα Περιστατικά. (Να σημειώσω ακόμη ότι και στις δύο ημερομηνίες που αναφέρει, 1 και 4/9/03, ήμουν κι εγώ στη Σπηλιά όμως νωρίτερα από αυτόν).

[15] Όπως και φακοί έσβηναν και δεν άναβαν πάλι παρά μόνο όταν ήθελαν. Επίσης, δεκάδες φορές, διαφόρων τύπων ρολόγια (για την ακρίβεια, πέντε ρολόγια − τα τρία με ελατήριο, τα δύο με μπαταρία) έχαναν κατά τις επισκέψεις μου λίγα λεπτά μέχρι μια ώρα. Επειδή κάποιες φορές έτυχε να τα κοιτάξω και ήταν σταματημένα, υποθέτω ότι και τις υπόλοιπες σταματούσαν και κατόπιν ξεκινούσαν πάλι. Σημειωτέον, ότι δεν τα φορούσα στο χέρι· τα είχα στην τσέπη ή σε τσάντα. Εκεί βάζω και το κινητό τηλέφωνο, και το ρολόι του μένει ολόκληρες ώρες πίσω. (Όμως, για να τα λέμε όλα, πρέπει να προσθέσω ότι τα ρολόγια όλων των  pc που είχα έφευγαν σιγά-σιγά μπροστά).

[16] Όταν στο σπίτι μου τρελάθηκε φωτόμετρο μηχανής (που δεν είχε πάει ποτέ στη Σπηλιά) και έκανε ακριβώς τα ίδια (ενώ συνήλθε όταν την επέστρεψα στον κάτοχό της), αναρωτήθηκα τι αρνητική επίδραση μπορεί να ασκεί ο άνθρωπος πάνω σε συσκευές, όργανα  και μηχανήματα, ειδικά όταν πρέπει οπωσδήποτε να δουλέψουν άψογα. Κλασικό παράδειγμα, το αυτοκίνητο που παθαίνει βλάβη τη στιγμή που ο κάτοχός του ξεκινά για τις πολυσυζητημένες διακοπές του!

'Αλλωστε, είναι γνωστό το Pauli effect, ο νομπελίστας φυσικός ήταν φόβος και τρόμος κάθε επιστημονικού εργαστηρίου, και όχι μόνο! (βλ. Charles P. Enz, No time to be brief: A scientific biography of Wolfgang Pauli, p. 149-50, 220, 491-2, 511, και F. David Peat, Synchronicity: the bridge between matter and mind, p. 21-2).

[17] Ο σκηνοθέτης της σειράς του Alpha Μυστικές διαδρομές που αναφέρω στο κεφάλαιο "Σατανιστές" και βάνδαλοι.

[18] Αυτά δεν εντυπωσιάζουν τους ραδιοερασιτέχνες που χρησιμοποιούν χίλιες δυο "πονηριές", μέχρι ανάκλαση σημάτων από σμήνη διαττόντων!

[19] Για αποτελέσματα μετρήσεων του τοπικού γεωμαγνητικού πεδίου βλ. Πεδία, κύματα, έργα και κεραίες (μέρος Γ΄):

https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI4baddendum.htm#partc

[20] Ήταν μια μεταλλική ορθή γωνία με εξαρτημένο νήμα της στάθμης, οπότε σκοπεύοντας με το άνω μέρος του οριζόντιου σκέλους "περασιά" το επίμαχο τμήμα του δρόμου, το παράλληλο ή μη του νήματος προς το κάθετο σκέλος έδειχνε την κλίση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα αλφάδι φυσαλίδας.

[21] Δεν ξέρω αν το «απέναντι» στη λεζάντα (βλ. Νίκος Τριάντης, Αναζητώντας τα μυστικά του δρόμου της Πεντέλης, Ατραπός, τ. 4, σ. 12, 1998), πληρούσε την προϋπόθεση, πάντως οι μετρήσεις έδειξαν οφθαλμαπάτη.

Το ίδιο και οι μετρήσεις με χρήση GPS (βλ. http://linospapa.blogspot.gr/2013/01/penteligravityanomaly.html)

[22] Στις 3/1/89 το χάραμα, απαντούσα μιμούμενος τη φωνή του σ' ένα χουχουριστή στο βάθος της Σπηλιάς επί μισή ώρα, μέχρι που κουράστηκα, γιατί αυτός υπερασπιζόμενος το χώρο του δεν είχε σκοπό να σταματήσει, κι εγκατέλειψα πρώτος.

[23] Αν από εκεί έχουν ακουστεί άλλοι περίεργοι ήχοι τη νύχτα, μάλλον θα οφείλονταν στο φίλο που συνήθιζε να κοιμάται εκεί κι έχει τρομοκρατήσει αρκετούς.

[24] Μέχρι τότε σωζόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση (μάλιστα, ο λατόμος Δ. Περράκης ισχυρίζεται ότι διέμενε εκεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής − εκτός αν μπέρδεψε κι αυτός τα καλύβια!), αλλά τα Δομικά Έργα επεκτείνοντας το πλάτωμα για να χωρέσει το τολ, "το πήρε η μπουλντόζα".

(βλ. φωτο https://www.iranon.gr/PENTELI/Images/Photos/90-2.jpg

από https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI2TEXT.htm#1)

Είναι σαφής η διαφορά. Στη δεξιά φωτο σχεδόν δε διακρίνονται τα ερείπια.

Και μία παλαιότερη άποψη από την αντίθετη κατεύθυνση. Διακρίνεται η παραθύρα ("ντουλάπι" της εποχής).

[25] Τα νεότερα μικροσκοπικά κτίσματα κοντά σε λατομεία (συχνά μέσα στα καταλύματά τους!) ήταν αποθήκες εκρηκτικών υλών.

 

Χαρακτηριστικά δείγματα αποθηκών παλαιάς νοοτροπίας: αν γινόταν ανάφλεξη οι από μπετόν αρμέ στέγες θα έστελναν το ωστικό κύμα ολόγυρα προς τους ανθρώπους αντί προς τον ουρανό.

Τα δύο παρόμοια κτίσματα [βλ. εδώ, σημ. 48] μέσα στο γνωστό λατομείο με τη λευκή λάσπη (λ41 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ) ήταν των Ελληνικών Τεχνικών Έργων, κατασκευασμένα σύμφωνα με τον ισχύοντα τότε κανονισμό: ΦΕΚ 284Α/1968, άρθρο 3: «Τα κτίρια και αι αποθήκαι εις α επεξεργάζονται ή αποθηκεύονται εκρηκτικαί ύλαι δέον να είναι κατεσκευασμένα εξ ελαφρών, ευθρύπτων υλικών, στερεάς όμως κατασκευής (π.χ. τοιχοποιία εξ οπτοπλινθοδομής, κισηροσιμέντου, στέγη εξ αμιαντοτσιμέντου κ.λπ.). Εκτός της ελαφράς κατασκευής στέγης, να υφίσταται πάντοτε ψευδοροφή εκ πλακών ξυλοπολτού ή φύλλων αλουμινίου ή άλλων παρομοίων υλικών». (Ο κανονισμός τροποποιήθηκε επί το ορθότερον: ΦΕΚ Β΄ 931/1984, άρθρο 50).

 

Στο πρώτο αποθήκευαν το δυναμίτη και τις ακαριαίες θρυαλλίδες, στο άλλο (αληθινό νανόσπιτο!) τα καψύλλια.

Όμως κι αυτά τα δύο δεν έμειναν αναξιοποίητα: «Τα μέρη που παρουσιάζονται εξωτικά ή περίεργα όντα πάντα έχουν τέτοιες νανο-κατασκευές, γιατί πολλά όντα απ' αυτά είναι μικροσκοπικά» (!) (Γ. Ποδότας, ALTER, Οι πύλες του ανεξήγητου, Κ. Χαρδαβέλας, 10/2/07).

[26] Όχι μόνο εγώ· στις 28/4/97 είχα δει και στημένη σκηνή μέσα του.

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ