Μάιος 2004

 

Να, λοιπόν, που οι εργασίες συντήρησης των εκκλησιδίων της σπηλιάς έλαβαν τέλος και τα δύο εκκλησάκια απέκτησαν καινούριο σταυρό, παράθυρα αλλά και πόρτα (κλειδωμένη).

 

 

Είμαστε, ωστόσο, περίεργοι ως προς το χρονικό διάστημα που τα τζάμια των παραθύρων αυτών θα κατορθώσουν να επιζήσουν του πλήθους των αναρριχητών, εκδρομέων, ερευνητών και διαφόρων περιέργων που συρρέουν πλέον στο μέρος.

 

Οι «ασώματες» βρύσες, πάντως, αφαιρέθηκαν από το βράχο, αφού πλέον είχαν επιτελέσει το σημαντικό τους έργο (;!).

 

 

Τελικά, τίποτα δε μένει σταθερό για πολύ στο μέρος αυτό...

 

 

Πρόσφατα επισκεφτήκαμε για πολλοστή φορά το αστεροσκοπείο Πεντέλης, που βρίσκεται στον παρακείμενο του βουνού λόφο "Κουφό". Είναι περίεργο το πόσο πολύ η ατμόσφαιρα του αστεροσκοπείου δένει, τουλάχιστον μέσα μας, με την αίσθηση της Πεντέλης. Περιπλανηθήκαμε, λοιπόν, στα μονοπάτια του νυκτερινού ουρανού μέσα από τους φακούς του μεγάλου τηλεσκοπίου...

 

 

...και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για περισσότερες, ακόμα πιο «μεθυσμένες» διαδρομές κάτω από το θόλο του στο μέλλον.

 

Σας προτείνουμε να το επισκεφτείτε.

 

 

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 γνωρίζαμε για τις νυκτερινές συναθροίσεις ολιγομελών ομάδων ατόμων σε απόμερα σημεία του βουνού, και έχουμε αναφερθεί σε κάποια σχετικά ίχνη και σημάδια. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι συναθροίσεις του είδους φαινόταν να έχουν σταματήσει, μάλλον όμως δεν έπαψαν ποτέ εντελώς.

 

Φανταστείτε, λοιπόν, ότι βαδίζετε αμέριμνος σε κάποιο ερημικό μονοπάτι της Πεντέλης. Ξαφνικά, εκεί που προχωράτε, προσέχετε μία κηλίδα κόκκινης μπογιάς πάνω σε ένα βράχο.

 

 

Κοντοστέκεστε, κοιτάζετε και συνεχίζετε απαθείς το δρόμο σας. Έχετε συναντήσει τόσα παράξενα στο βουνό αυτό, σιγά μη σας κάνει εντύπωση λίγη μπογιά.

 

Και όταν πάλι, μετά από λίγο, συναντάτε δύο κηλίδες της ίδιας κόκκινης μπογιάς στα πλάγια του παλιού και εγκαταλελειμμένου αυτού στενού δρομάκου...

 

 

...κουνάτε φιλοσοφικά το κεφάλι σας πάνω–κάτω, σκεπτόμενος ότι τελικά η τρέλα στα βουνά πάει.

 

Λίγο πιο κάτω, όμως, ένα κόκκινο βέλος σάς καλεί να στρίψετε αριστερά.

 

 

Αν και απείθαρχος από τη φύση σας, αποφασίζετε να ακολουθήσετε την πορεία που σας υποδεικνύει το βέλος. Τα σημάδια της κόκκινης μπογιάς εξακολουθούν να μαρκάρουν το δρόμο σας...

 

 

...και νέα βέλη σάς υποδεικνύουν την κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθείτε...

 

 

...ώσπου κάποια στιγμή αντιλαμβάνεστε ότι η διαδρομή φτάνει στο τέρμα της...

 

 

...που δεν είναι άλλο από το εσωτερικό ενός έρημου αρχαίου λατομείου.

 

 

Δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερο μέρος για μυστικές, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα συναθροίσεις. Σε μεγάλη απόσταση από οποιοδήποτε πολυσύχναστο σημείο ή δρόμο του βουνού, οι ύψους δεκάδων μέτρων κάθετοι βράχοι του φαραγγώδους λατομείου παρέχουν ιδανική ηχομόνωση, ενώ και η λάμψη μιας φλόγας δύσκολα θα μπορούσε να διαφύγει από τη φυσική κάλυψη του κοιλώματος.

 

Υπάρχει η πιθανότητα τα σημάδια μπογιάς να είναι έργο αναρριχητών, καθώς οι απότομοι βράχοι του λατομείου προσφέρονται και για αναρρίχηση. Ίσως. Από την άλλη, αναρριχητές στο μέρος αυτό δεν έχει τύχει να συναντήσουμε ποτέ, ενώ κατά την τελευταία μας επίσκεψη εκεί ανακαλύψαμε και κάποια ενδιαφέροντα απομεινάρια. Όπως και να 'χει, τα σημάδια από μπογιά θα εξακολουθήσουν να καθοδηγούν τους νεοφερμένους, εωσότου η βροχή, το χιόνι και ο δυνατός ήλιος της Πεντέλης τα ξεθωριάσουν έπειτα από καιρό.

 

Πάντως, ενδιαφέροντα σημάδια απαντώνται γενικώς σε διάφορες περιοχές του βουνού. Για παράδειγμα, σε ένα άλλο, μικρότερο κοίλωμα, δίπλα σε απότομο γκρεμό πολλών δεκάδων μέτρων, απαντάται λαξευμένο ένα μεγάλο, περίτεχνο κλειδί, ενώ λίγα μέτρα παραδίπλα υπάρχει το ημιτελές λάξευμα ενός εξάκτινου αστεριού. Στο όλο θέμα πρόκειται να αναφερθούμε εκτενέστερα, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 


 

 

Μάρτιος 2004

 

Μια αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία στη ναυτική βάση, στους πρόποδες της Πεντέλης.

 

 

Μέχρι πρότινος, οι φήμες έκαναν λόγο για απενεργοποίηση της βάσης και απόδοσης της έκτασης της στον Δήμο Βριλησσίων. Τις φήμες είχε έρθει να επιβεβαιώσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μέσω του επίσημου site του (http://web.archive.org/web/20040412210941/http://www.hellenicnavy.gr/department7.asp – ανάκτηση από "Wayback Machine"), όπου ανακοίνωνε την επικείμενη μεταφορά του «Κ.Λ. Βριλησσίων» (Κ.Λ. = Κέντρο Λήψης) στην Αίγινα (ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 2005). Αντί γι' αυτό, νέα κτίρια ανεγείρονται στο χώρο της βάσης τη στιγμή αυτή, ενώ μία πινακίδα που τοποθετήθηκε πρόσφατα μας ενημερώνει ότι βρισκόμαστε μπροστά στο «ΣΔΑΜ Κ.Λ. ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» (ΣΔΑΜ = Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου). Σημειωτέον ότι ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Αποστολάκης, το 1998, έπειτα από σχετική ερώτηση στη Βουλή, είχε δηλώσει αινιγματικά: «...Οι εγκαταστάσεις των Βριλησσίων λειτουργούν αδιαλείπτως ως κέντρο λήψεως του Π.Ν. και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της δομής των επικοινωνιών όχι μόνο του Π.Ν., αλλά και του NATO και η στρατηγική θέση που κατέχουν οι συγκεκριμένες τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις καθιστά αδύνατη τη μεταφορά τους σε άλλη περιοχή...» (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=2028656&publDate=).

 

Με δεδομένη την επικείμενη κατασκευή κέντρου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ πολύ κοντά στη βάση, και των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που γεννώνται από τη λειτουργία κάθε τέτοιου σταθμού, πώς εξηγείται η συνύπαρξη των δύο αυτών κέντρων –του κέντρου διανομής της ΔΕΗ και του κέντρου λήψης του ΣΔΑΜ– στον ίδιο χώρο; Δε θα παρεμποδίζεται η λειτουργία του Κ.Λ. της βάσης από παρεμβολές που θα δημιουργούνται από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του κέντρου διανομής της ΔΕΗ;

 

Το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και οι εξελίξεις σε σχέση με τον στρατιωτικό σταθμό τηλεπικοινωνιών της κορυφής της Πεντέλης (ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2004), παρουσιάζουν ενδιαφέρον και θα τα παρακολουθούμε.

 

 

Εν τω μεταξύ, το λευκό πέπλο χιονιού που κάλυψε επανειλημμένα την Πεντέλη τις τελευταίες ημέρες ματαίωσε κάποια σχέδια, μας χάρισε όμως μερικές μαγευτικές στιγμές.

 

 

Σας αφήνουμε με τις εικόνες αυτές.