Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

 

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 

 

'Αλλο σκάψιμο (7) έγινε κάτω από το "δωματιάκι" που αναφέρει ο Μπαλάνος (βλ. σ. 390-2) από τα τέλη 1996 ως τις αρχές καλοκαιριού 1997 (στις 3/1/89 είδα ότι κάποιοι είχαν κάνει αρκετή δουλειά εκεί και είχαν συγκεντρώσει τα ευρήματά τους, όστρακα και οστά). Επειδή το σημείο ήταν κοντά στην είσοδο, πολλοί παρακολούθησαν την πρόοδο των εργασιών, ανάμεσά τους και αστυνομικοί. Αυτή τη φορά μάλιστα, επειδή με τα προϊόντα της εκσκαφής γινόταν επιχωμάτωση εν είδει "πασαρέλας", κάποιος έκανε μικρές τομές πάνω της, για να σημαδεύει τα όριά της, πράγμα που είτε δεν παρατήρησαν οι δράστες είτε αδιαφόρησαν.

   

Αριστερά, ο επιμήκης σωρός μπάζων. Στη μέση ενδιάμεση φάση της ανασκαφής. Δεξιά, η σημερινή κατάσταση.

Εδώ διέκρινα στρώμα οστών και οστράκων (μεταξύ των τελευταίων και λυχνάρι με τη γνωστή σφραγίδα Α, μικρότερο μοντέλο όμως), άρα μάλλον απορρίμματα παρά εγκατάσταση. Όμως εδώ το 1977 αφαιρέθηκε λατύπη πάχους 5-6 μέτρων, συνεπώς μπορεί να υπήρχε κάτι που καταστράφηκε. Επιπλέον, ο πυθμένας της Σπηλιάς στο σημείο αυτό δεν έχει αποκαλυφθεί, άρα πρώιμη εγκατάσταση ίσως να βρίσκεται βαθύτερα. (Θυμηθείτε και τις 2 αρχαίες υποδοχές που βρίσκονται εκεί).

Με κριτήρια τα ίχνη καπνιάς, που μαρτυρούν ότι κάποτε έμπαιναν εκεί άνθρωποι κρατώντας δάδες, ξεμπαζώθηκαν 2 κατεβάσματα: το ένα βρίσκεται ακριβώς στη νότια ρίζα των τσιμεντένιων βαθμίδων δεξιά της σταλαγμιτικής κολόνας (3), και το άλλο λίγα μέτρα παρακάτω, στην άκρη του μικρού γκρεμού πάνω από τον πυθμένα της Σπηλιάς (4), δεξιά της δεύτερης σταλαγμιτικής κολόνας. Αμφότερα ήταν προσβάσιμα πριν από το 1977, όμως κατά τη διάρκεια των έργων ρίχτηκαν μέσα στα ανοίγματα πολλά κυβικά μέτρα χαλαρών υλικών, ιδίως πέτρες.

Τα βέλη δείχνουν τα δύο ανοίγματα.

Για το πρώτο είχα πληροφορίες από νταμαρτζήδες και βοσκούς ότι οδηγούσε σε συλλογή νερού.[51] Επιβεβαιώθηκαν από την ύπαρξη σκαλοπατιών που καταστράφηκαν με την εκσκαφή, [52] και από πολλά σκουριασμένα κονσερβοκούτια με συρμάτινα χερούλια που βρέθηκαν στο βάθος. Βρέθηκε επίσης ημίεργη κυκλοτερής λεκάνη.

     

Στην πρώτη φωτο, το σημείο όπως ήταν μετά τα έργα της Αεροπορίας (κοντινό), και στην επόμενη όπως είναι μετά την ανασκαφή. Στην τρίτη φωτο, ενδιάμεση φάση. Στην τέταρτη, η γούρνα.

Στο βάθος δεξιά αποκαλύφθηκε πλήθος μικροσκοπικών επιγραφών χαραγμένων στον κρυσταλλικό βράχο. Πολύ δυσανάγνωστες, διέκρινα τις χρονολογίες 1801 (ή 3), 1805 και το όνομα Ιωάννης (το ίδιο όνομα, με τον αυτό χαρακτηριστικό τρόπο γραφής, βρίσκεται και σε άλλα σημεία της Σπηλιάς). 'Αλλοι μπόρεσαν να διαβάσουν περισσότερα, και βρήκαν παλαιότερες χρονολογίες μέχρι το 1675.

(βλ. https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI5oaddendum.htm και

http://www.esoterica.gr/FORUMS/topic.asp?whichpage=13&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=3453,

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣGR, 13/07/2004, 22:26:11)

 

Αριστερά, με το βέλος η επιφάνεια με τα ακιδογραφήματα. Δεξιά, δύο τμήματα από τον κυκεώνα των χαραγμάτων.

Το άνοιγμα του δεύτερου κατεβάσματος ξεκίνησε (όπως όλες οι μεγάλες ανασκαφές που μνημονεύω) το 1990 [53] και το καθάρισμά του συνεχίζεται σποραδικά μέχρι σήμερα, όμως η κατεύθυνση που παίρνει προς το εσωτερικό της Σπηλιάς δεν αφήνει πολλές ελπίδες για κάτι το εντυπωσιακό (μάλλον τελειώνει σε μικρό τυφλό θάλαμο). Στο βράχο πριν από το σημείο που στενεύει υπάρχει μικρό τετράγωνο λάξευμα σαν υποδοχή. Έχει γίνει αρκετή δουλειά, αλλά δεν παρατηρήθηκε η παρατεταμένη "έφοδος" των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων.

     

Στην πρώτη φωτο, το μπαζωμένο από τα έργα άνοιγμα. Στις δύο επόμενες, μετά τις ανασκαφικές εργασίες. Στην τέταρτη φωτο, το βέλος δείχνει την υποδοχή.

'Αλλο σημείο είναι δεξιά της εισόδου της "λίμνης" (5). Το 1990 έγιναν εκεί εργασίες για μικρό χρονικό διάστημα, και απορώ γιατί υποτιμήθηκε τόσο αφού είναι πολλά υποσχόμενο. Το τοίχωμα της Σπηλιάς αλλάζει εκεί την κλίση του και απομακρύνεται, άρα έχει διάφορα κενά από κάτω, όπως δηλαδή και στο συγκρότημα περασμάτων της "λίμνης". Βέβαια, ίσως να βγαίνει πάλι προς "λίμνη", αλλά ποιος ξέρει; Κατά τη διάρκεια συγγραφής του κεφαλαίου, έγιναν κάποιες εργασίες στα τέλη 2006, αλλά δεν επανήλθαν.

Πριν και μετά τις τελευταίες εργασίες.

[προσθήκη] Κάποιοι άλλοι (υποθέτω) δούλεψαν εντατικά εκεί τις νύχτες 24, 25 και 26/7/13 (από τις 3:00 μέχρι το ξημέρωμα), χωρίς όμως να βρουν κάποια συνέχεια. Εκτός από λίγα όστρακα, μέσα στη λατύπη υπήρχαν και αρκετοί κώνοι κουκουναριάς. Δεν ξέρω αν ρίχτηκαν εκεί τον καιρό των έργων ή ανήκουν σε παλαιότερη εποχή.

Δύο φάσεις από το ξεμπάζωμα.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες ανασκαφές στη Σπηλιά. Έγιναν εργασίες σε μερικά σημεία ακόμη, όμως περιορισμένης έκτασης. Ένα βρίσκεται λίγα μέτρα πριν από την είσοδο για τη "λίμνη" όπου υπάρχει μικρή εσοχή, κάτω από τη χαρακτηριστική καπνιά. Στα μέσα Ιουνίου του 2002 κάποιοι τράβηξαν πολλές πέτρες από εκεί. Χρησιμοποίησαν και μια μάνικα [54] για να ανασύρουν τις βαρύτερες, όμως το πράγμα ήταν δύσκολο κι εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

Τα βέλη δείχνουν τη μάνικα.

'Αλλο είναι ακριβώς δεξιά του μεγάλου ορύγματος της ανασκαφής 2:

 

«...φράσσεται (...) από μια παλιά ξερολιθιά, οι πέτρες της οποίας έχουν κολλήσει πολύ γερά μεταξύ τους και με το τοίχωμα της σπηλιάς, λόγω της μακρόχρονης συσσώρευσης αλάτων στα διάκενα».

(Η Πεντέλη και οι άνθρωποι, https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI3addendum.htm)

 

Ερευνώντας πόντο-πόντο τη Σπηλιά για πιθανά φραγμένα ανοίγματα, σημείωσα στις 22/9/79 πως ένα μέρος του τοιχώματος ήταν χτισμένο με πέτρες, που από την πολυκαιρία ήταν πρασινισμένες και καλυμμένες με σταλαγμιτικό υλικό. Υπέθεσα ότι κάλυπταν άνοιγμα, και μάλιστα είχα την εντύπωση πως άκουγα να πέφτουν σταγόνες από πίσω. Στις 21/10/79 ήμουν εκεί με τους Ι.Δ. και Π.Κ. Ήρθαν δύο άντρες με τις οικογένειές τους. Είχαν σχέση με τεχνικά έργα, και συζητώντας για το συγκεκριμένο "χτίσιμο" είπαν πως ήταν φυσικό. Είχαν τη γνώμη ότι κάποια "τσουλήθρα" (που καταστράφηκε από τη ράμπα) στοίβαξε σιγά-σιγά τις πέτρες που κατά καιρούς έπεφταν μέσα της. Το βρήκα πολύ λογικότερο από την υπόθεση ότι κάποιοι προ πολλών αιώνων έφραξαν το πέρασμα με απλή ξερολιθιά, η οποία παρέμεινε απείραχτη στη θέση της μέχρι να συγκολληθεί σταγόνα-σταγόνα. Πάντως, το μόνο σίγουρο ήταν πως όλα είχαν συμβεί κατά την παρουσία ανθρώπων, αφού ανάμεσα στις πέτρες διακρίνονταν όστρακα (πήλινα θραύσματα).

Μεταγενέστερες παρατηρήσεις σε συνδυασμό με πληροφορίες για την προ των έργων κατάσταση της Σπηλιάς, έλυσαν οριστικά την απορία: όταν οι αρχαίοι λατόμοι αφαίρεσαν από το εσωτερικό της Σπηλιάς τα μάρμαρα που ήθελαν, τη χρησιμοποίησαν ως κατάλυμα. Στις τελευταίες φάσεις του λατομείου άρχισαν να ρίχνουν λατύπη μέσα της, ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να τη μεταφέρουν μακριά. Το επίπεδο της τελικής σώρευσης ορίζεται από τα εκκλησάκια και τις στέρνες, που χτίστηκαν πάνω στη λατύπη, ενώ από εκεί και κάτω υπήρχε το πρανές της σώρευσης, που οπωσδήποτε άφηνε ελεύθερη την πρόσβαση για την υπόγεια πηγή.

Όταν το 1977 θέλησαν να διευρύνουν τη Σπηλιά, άρχισαν να αφαιρούν τη λατύπη που επιφανειακά είχε συγκολληθεί από τη σταγονορροή. Από κάτω όμως ήταν χαλαρά μπάζα, εκτός από σημεία που η δράση του νερού ήταν μεγαλύτερη. Συνήθως αυτά τα σημεία ήταν σ' επαφή με τα τοιχώματα της Σπηλιάς. Εκεί συγκολλήθηκαν μεγαλύτερες μάζες λατύπης, μερικές τόσο ισχυρά ώστε παρέμειναν στη θέση τους και μετά την αποκομιδή των χαλαρών υλικών. Ένα σαφές τέτοιο σημείο είναι κι αυτό που μας απασχολεί.

       

Πέντε στιγμιότυπα από την "ταλαιπωρία" του σημείου αυτού.

Πάνω ακριβώς από το υποτιθέμενο "χτίσιμο" υπάρχει άλλη συγκολλημένη μάζα από μικρότερες πέτρες που βρίσκονταν στην επιφάνεια του στρώματος της λατύπης.

Όσοι λοιπόν φαντάζονται −όπως κι εγώ κάποτε− πως η συγκολλημένη μάζα καλύπτει είσοδο τούνελ, παρακαλούνται να σταματήσουν τις απόπειρες να σπάσουν τις πέτρες.[55]

Υπάρχουν πολλά ακόμη σημεία της Σπηλιάς όπου κάποιοι τράβηξαν πέτρες ή σκάλισαν τα μπάζα, όμως μέχρι στιγμής δεν αξίζουν ιδιαίτερης μνείας. Για τα κριτήρια επιλογής τους τρέχα γύρευε.[56]

Σχέδιο της Σπηλιάς και οι θέσεις των ανασκαφών που είδαμε. Η αρίθμησή τους έγινε με βάση την ημερομηνία που αντιλήφθηκα τις πρώτες εργασίες, ενώ στην παρουσίασή τους ακολούθησα τη σειρά με την οποία εγκαταλείφθηκαν (εννοείται μέχρι τη συγγραφή του παρόντος). Με πράσινο χρώμα σημειώνονται οι εκτός αριθμήσεως που αναφέραμε και με μπλε διάφορες άλλες.

Όμως για μια περίπτωση έχω τη (διδακτική) εξήγηση: στις 30/1/97 (των Τριών Ιεραρχών) συναντήθηκα στη Σπηλιά με μια μικτή παρέα έξι 15χρονων από τα Μελίσσια. Με ρώτησαν διάφορα, και επ' ευκαιρία τους ξενάγησα. Μεταξύ των άλλων τούς έδειξα το υπέρθυρο της πύλης του τείχους που έφραζε τη Σπηλιά και την αρχική του θέση (κάτω από τον κισσό υπήρχε η μία υποδοχή[57]).[58]

Στις 22/7/01 βρήκα έξω απ' τη Σπηλιά πρωί-πρωί δύο άλλους νέους από τα Μελίσσια (προφανώς είχαν περάσει τη νύχτα εκεί). Υποθέτοντας ότι θα είχαν ασχοληθεί με ανασκαφικές εργασίες (φαίνονταν ταλαιπωρημένοι), κι έχοντας δει ότι κάποιοι είχαν σκάψει κάτω από το υπέρθυρο (από 19/2/01), τους είπα τα σχετικά με την πύλη. «Ευτυχώς που μας το 'πες!» αναφώνησαν, «Ήμαστε έτοιμοι να σκάψουμε από κάτω» (και μάλλον το είχαν κάνει ήδη). Κοντολογίς, όπως το υπέρθυρο στηρίζεται πάνω σε πέτρες για να χρησιμεύει ως παγκάκι [βλ. εδώ, σημ. 3] και μοιάζει σαν θαμμένο Π, είχαν την πληροφορία πως αυτή ήταν η παλαιά πύλη της Σπηλιάς (in situ!) και φαντάζονταν ότι ξεμπαζώνοντάς τη θα έβρισκαν κάποια χαμένη δίοδο. Δε νομίζω πως πέφτω έξω συμπεραίνοντας ότι πηγή της "έγκυρης πληροφορίας" ήμουν εγώ. Ποιος ξέρει τι είχε καταλάβει η πρώτη παρέα, τι θυμόταν μετά, αν γνωρίζονταν με τους δεύτερους ή μεσολάβησαν άλλοι, κ.λπ. Μεταφερμένα τα λόγια μου από στόμα σε στόμα υπέστησαν τις αναπόφευκτες αλλοιώσεις. (Δυστυχώς, στην ίδια ευρύτερη παρέα υπάρχει τουλάχιστον ένας που ακόμη επιμένει για τη θαμμένη πύλη, βλ. apollon_9, 6/12/07:

http://www.kazam.gr/online/node/103993)

Οι δύο μεγαλύτερες ανασκαφές 2 και 3 (αυτή με τα χρηστικά ευρήματα κι εκείνη στη βάση των "σκαλοπατιών") φέρουν ως χαρακτηριστική υπογραφή τις ορθογώνιες στοιβάξεις των πετρών.[59] Αν δεν εξυπηρετούσαν σκοπιμότητα απρόσιτη για το μυαλό μας, αν δεν έγιναν ως δήλωση ταυτότητας,[60] αν δεν κατασκευάστηκαν από τρίτους ως μήνυμα προς τους ανασκαφείς ή για τους δικούς τους άσχετους λόγους (π.χ. "βωμοί"),[61] τότε −το μόνο που μπορώ να υποθέσω− είναι ενέργειες μιας άλλης νοοτροπίας, κάτι ανάλογο δηλαδή μ' εκείνη που ωθούσε τους αρχαίους λατόμους να στοιβάζουν τη λατύπη σε διαδοχικές οριζόντιες στρώσεις. Αυτή η τακτική εξοικονομεί χώρο και ρέπει προς την καλαισθησία, όμως το κάνει σε βάρος χρόνου και κόπου.[62]

 

Πάνω δεξιά στην πρώτη φωτο βλέπουμε τη στοίβαξη σε ενδιάμεση φάση και κάτω σχεδόν ολοκληρωμένη. Πάνω αριστερά, ο χώρος με τα όστρακα που συγκέντρωνα (όσα απέμειναν). Τα δύο βέλη δείχνουν τη διαφορά χρωματισμού στο τοίχωμα της Σπηλιάς, που ορίζει το προ της ανασκαφής 2 επίπεδο. Στη δεύτερη φωτο η στοίβαξη της ανασκαφής 3, έχει καλυφθεί από τον άτακτο σωρό.

Τώρα, επειδή έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι στην πρώτη μεγάλη ανασκαφή χρησιμοποιήθηκαν σκαπτικά μηχανήματα, πρέπει να πω ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια ένδειξη. Το πώς βγήκαν βαριές πέτρες από τόσο βάθος δεν είναι μυστήριο. Όταν βλέπουμε σήμερα ένα λάκκο δεν είναι εύκολο να φανταστούμε τα στάδια όρυξης. Όμως εγώ που παρακολούθησα την εκσκαφή θυμάμαι βαθμίδες που συνδέονταν με ράμπες, οπότε οι πέτρες δε βγήκαν σηκωτές αλλά κυλιστές.

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 


[51] Εξ ου και η σύγχυση με την άλλη συλλογή νερού, τη γνωστή "λίμνη". Για να το ξεκαθαρίσουμε: τα περί αρχαίας κατασκευής («λαξευτός διάδρομος», κ.λπ.) αναφέρονται στη "λίμνη", αριστερά τω κατερχομένω προς το βάθος της  Σπηλιάς.

[52] Κατά καιρούς, τουλάχιστον από το 1990, αφαιρούσαν πέτρες από το σημείο αυτό. Η μεγάλη όμως δουλειά (ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέσα στη Σπηλιά) έλαβε χώρα από Νοέμβριο 1997 ως το καλοκαίρι του 2000.

[53] Για την ακρίβεια, κάποιοι είχαν αποπειραθεί ν' ανοίξουν τις δύο θέσεις κάτω από τις βαθμίδες τον Μάρτιο 1984, όταν δηλαδή σταμάτησαν τα έργα, όμως ήταν δουλειά μόνο μιας επίσκεψης χωρίς συνέχεια. Μετά τις εκτενέστερες εργασίες του 1990, στις 2/11/92 είδα πως είχαν δουλέψει πάλι εκεί.

[54] Αυτή η μάνικα χρησιμοποιήθηκε αρχικά από κάποιους μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 2000 ως σκοινί για να μπουν σε διάφορες τρύπες, και μεταγενέστερα ως ιμάντας έλξεως σε ανασκαφές. Φυσικά, δεν έμεινε αναξιοποίητη· έγινε αφορμή για να γεννηθούν νέες φανταστικές ιστορίες:

«Στα αριστερά η μικρά υπόγειος δίοδος που οδηγούσε στη μικρή λιμνούλα υπάρχει αλλά όχι η μικρή λίμνη. Απ' έξω υπάρχει παρατημένος ένας σωλήνας απ' αυτούς που χρησιμοποιεί η πυροσβεστική. Με αυτόν αφαίρεσαν το νερό της λιμνούλας;» (Γιάννης Γιαννόπουλος, Πρόσφατη επίσκεψη στο βουνό της Πεντέλης και στη σπηλιά του, περιοδικό Λυκάονες, τ. 12, σ. 65, Μάιος 2006)

Να πούμε εδώ ότι κατά καιρούς γίνονται εργασίες στο δίκτυο της "λίμνης" (οι τελευταίες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008), όχι βέβαια για να κλέψουν το "πολύτιμο" νερό της, αλλά για να βρουν νέα περάσματα. Όμως, πέρα από το ότι τα υλικά απλώς αλλάζουν θέση, αφού δεν υπάρχει χώρος απόθεσης για μεγάλες επιχειρήσεις, το μόνο που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να κάνουν το γύρο κάποιων ογκολίθων.

[55] Είδα να έχουν γίνει οι πιο αποδοτικές (δηλαδή φθοροποιές) επιχειρήσεις στις 13/12/80, στις 22/9/83, στις 20/5/93, (στις 13/5/93 ήρθαν 3 νεαροί με εργαλεία, που την επόμενη φορά είδα πού τα χρησιμοποίησαν) και στις 8/7/04. Έγιναν και δύο προσπάθειες να σκαφτεί το έδαφος, ώστε να παρακαμφθούν οι πέτρες στις 17/8/86 και στις 8/11/86.

[56] Μέχρι μαθητευόμενο ραβδοσκόπο έχω δει, να κάνει προπόνηση όχι με την κλασική διχάλα αλλά με δύο μεταλλικές βέργες που κρατούσε με χειρολαβές σε ορθή γωνία.

[57] Εννοείται πως ο υπεύθυνος της αναστύλωσης αρχιτέκτονας Θανάσης Ηλιόπουλος δεν ήταν ενημερωμένος ούτε για το υπέρθυρο ούτε για την αρχική του θέση. Παρότι του έδειξα την υποδοχή και είπαμε όταν χαλάσουν την τοιχοδομή (για να βγάλουν τις ρίζες του κισσού) να προσέξουν να διατηρηθεί (γιατί μόνο έτσι μπορούσε να ταυτιστεί το υπέρθυρο και να τεκμηριωθεί η θέση του), όταν ξανάχτισαν το τείχος η υποδοχή δεν υπήρχε πια. Το είπα στον υπεύθυνο του συνεργείου και υποσχέθηκε ότι θα βγάλουν τις πρόσθετες πέτρες, αφού τα αρχικά όρια της υποδοχής πιθανώς ήταν διακριτά. Φυσικά, δεν έγινε τίποτε.

Τα βέλη δείχνουν τη θέση της υποδοχής του υπέρθυρου.

[58] Εδώ πρέπει να ομολογήσω πως εκμεταλλεύτηκα την περίσταση. Τα παιδιά είχαν ξανάρθει κι είχαν μπει σε διάφορες τρύπες. Βλέποντας ότι τώρα ξόδευαν την ενεργητικότητά τους γράφοντας με σπρέι και σπάζοντας κρυσταλλικά πετρώματα, τους υπέδειξα το άνοιγμα (4) που δεν είχαν προσέξει, στο χείλος κάτω από τα "σκαλοπάτια". Μπήκαν δυο τρεις και γρήγορα ανέφεραν ότι δείχνει να συνεχίζει αλλά είναι φραγμένο. Τότε τους πρότεινα να μπουν όλοι, και με τη μέθοδο της αλυσίδας να βγάλουν τις πέτρες έξω. Ρίχτηκαν στη δουλειά με ενθουσιασμό, κι εγώ κάθισα απέξω και γελούσα μόνος μου φανταζόμενος τι θα πάθαινε κάποιος αν ερχόταν εκείνη την ώρα: οι απόμακρες φωνές των παιδιών (Α! Σιγά! Πρόσεχε! Ωχ, το χέρι μου! που συνοδεύονταν φυσικά από τη γνωστή "πασπαρτού" προσφώνηση) δεν έρχονταν από το άνοιγμα αλλά κυριολεκτικά από τα έγκατα της γης μέσω διάκενων στα σημεία όπου τα μπάζα εφάπτονταν με το τοίχωμα!

Τους είπα και για το σπηλαιοβάραθρο κάτω από το Νυμφαίο −ψηλά στο τοίχωμα του λατομείου Φίλιππα (λ21 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ), γνωστό εσχάτως ως Διαβολότρυπα

(βλ. https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI2TEXT.htm#1

και http://www.actiongr.com/speleonews/t05.htm#agriliki, 08/05/2005 ΠΕΝΤΕΛΗ)

κι όταν στις 24/3/97 τους είδα πώς ανέβαιναν και κατέβαιναν, πήγα στις 3/4/97 κι έφτιαξα πρόχειρη ξύλινη σκάλα, μήπως σκοτωθούν κι έχω τύψεις μετά. (Δεν ήταν η πρώτη σκάλα. Κάποιοι στις 11/10/92 είχαν βάλει μια σκάλα παρμένη από το τριβείο Περράκη, η οποία έμεινε εκεί γύρω στον ένα μήνα).

 Αριστερά, μέσα σε κύκλο η σκάλα. Τα βέλη δείχνουν την τρύπα και το Νυμφαίο από πάνω. (Μάλλον ανήκουν στο ίδιο καρστικό σύστημα). Δεξιά, η τρύπα και η σκάλα (1 βδομάδα μετά την τοποθέτησή της. Έμεινε εκεί μέχρι αρχές Απριλίου 2012).

[59] Βλ. Τα Μυστήρια της Πεντέλης, σ. 188 και Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 388.

[60] Αν λοιπόν υποθέσουμε πως αυτές οι εκσκαφές έγιναν από τα ίδια άτομα (είχα δει και στις 2/5/88 ότι κάποιοι είχαν ανασκάψει την περιοχή δεξιά του "χτισίματος", και με τις πέτρες είχαν χτίσει χαμηλή ξερολιθιά), για κάθε άλλο σημείο πολλοί θα ισχυριστούν ότι «εγώ έσκαψα εδώ», και μάλλον θα λένε όλοι αλήθεια. Διότι έχουν γίνει τόσες εργασίες σε τόσο μακρύ χρονικό διάστημα, ώστε είναι βέβαιο πως έχουν δουλέψει κατά καιρούς διαφορετικοί άνθρωποι − ορισμένοι των οποίων διεκδικούν την αποκλειστικότητα επειδή δε γνωρίζουν τα προηγηθέντα στάδια.

[61] Πόσο συμπτωματικό ήταν το γεγονός ότι στις 15/11/04, δηλαδή πριν ακόμη συμπληρωθούν δύο μήνες από την κυκλοφορία των βιβλίων που ανέφεραν τις στοιβάξεις, είδα να έχουν χτίσει πανομοιότυπη − και μάλιστα με τις ίδιες πέτρες από τη στοίβαξη της μεγάλης ανασκαφής, τις οποίες κάποιος είχε γκρεμίσει στο μεσαίο επίπεδο της Σπηλιάς; Προφανώς έσπευσαν να φτιάξουν στοιχεία ευελπιστώντας να τα δουν δημοσιευμένα στα επόμενα βιβλία (εκτός κι αν υπήρχαν διαφωνίες για το πόσος χρόνος απαιτείται και η κατασκευή ήταν πειραματική).

Η "ύποπτη" στοίβαξη.

Ταυτόχρονα τοποθετήθηκε μια σειρά πετρών στο χείλος της ράμπας από τη μεγάλη ανασκαφή ως την είσοδο για το μεσαίο επίπεδο. (Οι κατασκευές δεν επέζησαν παρά 2-3 εβδομάδες). Πάντως, αν κάποιος θέλει να κατασκευάσει "βωμό" θα το κάνει εκεί όπου υπάρχουν οι πέτρες, οπότε δε συνδέονται απαραίτητα οι κατασκευές με τις ανασκαφές. Διότι ακολούθησε στις αρχές του 2005 και άλλος "βωμός". Βρισκόταν έξω δεξιά του βορειότερου παραπήγματος του εργοταξίου (δηλαδή ΝΑ), και σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν τα θραύσματα από τις μαρμαρόπλακες που είχαν πετάξει οι λαθρολατόμοι. Ήταν ακριβώς τετράγωνος (λίγο πάνω από 1 μέτρο η πλευρά) και η κατασκευή του ήταν συμπαγής. Πριν κατεδαφιστεί τον Απρίλιο 2005, είχα μετρήσει 23 στρώσεις. (βλ. και άρθρο Το πέπλο του παρελθόντος του Γρηγόρη Τσουκαλά, περιοδικό exoγήινο, τ. 1, σ. 38, Μάρτιος 2007, και

http://enterstar-tsoykalas.blogspot.com/2008/05/blog-post_4734.html).

Το 2003 είχα βρει πανομοιότυπο "βωμό" σε άλλο σημείο του βουνού (και μάλλον με τον ίδιο αριθμό στρώσεων), ο οποίος υπάρχει ακόμη (βλ. και  Παράρτημα: Περιστατικά).

Στο παραπάνω άρθρο του Γ. Τσουκαλά δημοσιεύεται και φωτογραφία με λεζάντα «Μικρολιθικό στη σπηλιά του Νταβέλη» (σ. 36), όπου βλέπουμε "κολονάκι" από ξερολιθιά, ύψους ~1.20 μ. Εντάσσει την κατασκευή στις ετερόκλητες που μας απασχόλησαν, τις συσχετίζει με τα γεωδυναμικά ενεργειακά ρεύματα και τις γραμμές ley, και τις αποδίδει σε κάποιους που γνωρίζουν και εφαρμόζουν τις αρχαίες τεχνικές των μεγαλιθικών προϊστορικών μνημείων (που συνδέονταν με ευθείες). Μπορεί για τις άλλες λίθινες κατασκευές της Πεντέλης να κάνω μόνο εικασίες· για τη συγκεκριμένη όμως τυγχάνει να γνωρίζω ποιος και γιατί έστησε το κολονάκι. Στις 29/9/05 θέλησα να φωτογραφίσω τη λαξευμένη αρχαία κόγχη που προαναφέραμε. Για να μη χρησιμοποιήσω το φλας και η φωτογραφική μηχανή να στηθεί ακίνητη στο επιθυμητό ύψος, έπρεπε να στηρίξω κάπου το επιτραπέζιο τρίποδο. Μην έχοντας κάποια καλύτερη ιδέα, κι επειδή επιτόπου βρίσκονταν πολλές πέτρες από τη μεγάλη ανασκαφή, καταλαβαίνετε...

Για τους πολύ "ψαγμένους" να πω ότι αυτό το κολονάκι ήταν το δεύτερο. Τρεις ημέρες νωρίτερα είχα φτιάξει αντίστοιχο για τον ίδιο λόγο, οι φωτογραφίες δε με ικανοποίησαν, επανήλθα, το βρήκα γκρεμισμένο... Τελικά, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε· ό,τι ίχνος και να αφήσεις θα παρατηρηθεί και θα δώσει την ευκαιρία για υποθέσεις ελαφρώς "προωθημένες".

[62] Στην οδό καταγωγής (KA2 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ), ακριβώς μετά το άνω πέρας των παράλληλων (ορατών) αυλακώσεων, χτίστηκε σε δύο περιόδους (1983-84 και 1986-87) ένα μεγάλο τείχος με προφανή σκοπό να φράζει το πέρασμα στα τροχοφόρα που κινούνταν προς Σπηλιά. Οι εργατοώρες που δαπανήθηκαν πρέπει να αμιλλώνται εκείνες των μεγάλων ανασκαφών της Σπηλιάς. Αξιοσημείωτο ήταν το ότι το κεντρικό του τμήμα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μεγαλιθικό, αφού απαρτιζόταν από μεγάλες πέτρες τουλάχιστον 200 κιλών εκάστη, με αποκορύφωμα ένα όγκο που υπολόγισα να ζύγιζε γύρω στα 900 κιλά! Μάλιστα, δεν ήταν τοποθετημένος στη βάση του τείχους αλλά σε ύψος 80 εκατοστών από το έδαφος.

Ο άνθρωπος στην ένθετη ως συγκριτικό μέγεθος των λίθων του τείχους.

Επειδή το σχήμα του όγκου ήταν χαρακτηριστικό (πυραμιδοειδές), βρήκα το σημείο από όπου είχε αποσπαστεί, το οποίο απείχε από το τείχος 118 μέτρα! Διένυσε αυτή την απόσταση με διαδοχικές ανατροπές (πρέπει να απαιτήθηκαν περίπου 60).

Ο όγκος σε κάποιο σημείο της διαδρομής του.

Το ύψος του τείχους στη μέση ήταν 1,5 μέτρο και χρειαζόταν άλλο μισό μέτρο για να φτάσει το ύψος των άκρων. Στα μέσα Ιουνίου 1987, και προτού ολοκληρωθεί, γκρεμίστηκε. Όμως ο σωρός των μεγάλων πετρών, και προπαντός ο όγκος, επί δύο δεκαετίες εξακολουθούν να εμποδίζουν τη διέλευση τροχοφόρων. (Και αναχαιτίζοντας τα φερτά υλικά των βροχοπτώσεων −σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές− συνέβαλε στο ξέπλυμα της οδού χαμηλότερα απ' αυτό και στην αποκάλυψη των αυλακώσεων).

Αντίθετη άποψη (αριστερά κατά τα μέσα δεκαετίας '80).

[προσθήκη - 29/6/14] Με την πρόοδο της τεχνολογίας, τη νεοελληνική οικονομική ευμάρεια του "έχοντος τον τρόπον του", και τη συναφή αναζήτηση "περιπέτειας", φτάσαμε  αισίως στις 8/11/12, οπότε και πέρασε από εκεί μια ομάδα τετρακίνητων αυτοκινήτων. Οι αποφασισμένοι οδηγοί τους, με εκκίνηση από Μπάκα και  τερματισμό στον Ιορδάνη (κλασική διαδρομή: καφε-ζαχαροπλαστείο και ψητοπωλείο αντίστοιχα στην Πεντέλη), μετακίνησαν πολλές από τις μικρότερες πέτρες του τείχους φτιάχνοντας βατή ράμπα μεταξύ όγκου και πρανούς του δρόμου, κι έτσι κατάφεραν να περάσουν. (βλ. http://www.jimnyclub.com/forum/index.php/topic,7038.0.html)

Στο χώμα τα ίχνη των αριστερών τροχών.

Βέβαια, στο άμεσο μέλλον τέτοια κατορθώματα θα θεωρούνται παιχνιδάκια, εφόσον οχήματα με την ανάρτηση του Δ. Κορρέ δε θα χρειάζονται καν δρόμο (βλ. http://www.korresproject.gr/?page_id=3305&lang=el)

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ